fejm.ba

Politika

Skaka na molitvenom doručku u Washingtonu na poziv Kongresa SAD-a

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka prisustvovat će 68. tradicionalnom molitvenom doručku u Washingtonu na poziv Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.

Domaćin skupa će, pored kongresmena iz dvije najveće američke partije, biti i predsjednik SAD-a Donald Trump, saopćeno je iz press službe Grada Sarajevo.

Riječ je o jednom od najznačajnijih godišnjih političkih događaja u SAD-u koji se tradicionalno održava u hotelu Hilton u glavnom gradu SAD-a i to uvijek prvog četvrtka u februaru. Ovogodišnji molitveni doručak bit će održan 6. februara.

Svake godine američki predsjednik se obrati javnosti na tom skupu, kojem će i ove godine prisustvovati gosti iz više od 100 država svijeta, ali i većina najviših američkih zvaničnika, uključujući brojne kongresmene i senatore SAD-a.

Gradonačelnik Skaka ističe da je to prilika da se Grad Sarajevo promovira i na najbolji način etablira na međunarodnoj sceni.

– Ovo je i priznanje za Grad Sarajevo kao instituciju i za sve ono što radimo kako bismo glavni grad BiH vratili u međunarodnim odnosima na mjesto koje mu pripada. Bit će to šansa da sa našim prijateljima iz SAD razgovaramo o situaciji u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, posebno o razvojim projektima koji su pred nama. SAD su bile i ostale naš najveći saveznik i partner, narod u Sarajevu to nikada neće zaboraviti – navodi gradonačelnik Sarajeva.

Tokom boravka u SAD-u, planirani su i bilateralni susreti sa američkim zvaničnicima. Gradonačelnik Sarajeva smatra da je to prilika da se produbi saradnja i otvore novi kanali komunikacije.

– Do sada smo imali vrlo važnu i dobru saradnju sa SAD-om, ali molitveni doručak je skup najutjecajnijih ljudi iz svih sfera života, a Grad Sarajevo ima potencijal i projekte koji mogu zainteresirati investitore i moguće partnere – poručio je Skaka.


BH Telecom
Na vrh