fejm.ba

Vijesti

SIPA uhapsila 30 osoba u akciji ‘Zlatni karat’

 U okviru operativne akcije kodnog naziva „Zlatni karat“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su 30 osoba, zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje više krivičnih djela iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Akcija je započeta jučer, a i danas se nastavljaju pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata koje koriste osumnjičene oosbe na ukupno 56 lokacija širom Bosne i Hercegovine: Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja.

U dosadašnjem toku akcije, pronađeno je i privremeno oduzeto oko 40 kg zlata i srebra i veća količina novca za koje se pretpostavlja da potiču iz krivičnih djela koja se osumnjičenim stavljaju na teret. Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predata u dalju nadležnost postupajućem tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Operativna akcija „Zlatni karat“ koja se realizuje po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, rezultat je višemjesečnih operativnih i  istražnih aktivnosti policijskih službenika SIPA-e.

Istraga se odnosi na krivična djela organizovani kriminal, u vezi s krivičnim djelima krijumčarenje, organizovanje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, pranje novca, nedozvoljeno skladištenje robe, poreska utaja ili prevara i krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova, iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Osumnjičene osobe se terete da su u saradnji s drugim osobama, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi vršila krijumčarenje i nedozvoljeno rasturanje neocarinjene robe, tačnije predmeta od zlata i srebra, saopćeno je iz SIPA-e.

SIPA se zahvaljuje Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, entitetskim i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh