fejm.ba

Vijesti

Šeranić: Među novih sedam oboljelih od koronavirusa u RS-u i doktor iz Doboja

U Republici Srpskoj (RS) koronavirus potvrđen je kod još sedam osoba, čime se ukupan broj zaraženih u tom entitetu povećao na 121– potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić.

Kada su u pitanju novooboljeli, Šeranić je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da je jedna osoba iz Banja Luke, tri iz Kozarske Dubice, dvije iz Gradiške i jedna iz Doboja.

Najavio je da će te osobe biti smještene u karantin u Banjoj Luci, gdje borave osobe kod kojih je potvrđen  koronavirus.

– U dva slučaja iz Kozarske Dubice se radi o porodičnim kontaktima. U Doboju je potvrđen virus korona kod doktora iz bolnice u tom gradu, koji nije radio posljednjih sedam dana, ali će epidemiolog ispitati sve rizične kontakte – pojasnio je Šeranić.

Od novih sedam oboljelih su tri žene i četiri muškarca.

Šeranić je potvrdio da su uzeti uzorci i 31 osobe u karatinu u Gradišci i svi su negativni. Trenutno se u karatinu u tom gradu nalazi 49 osoba, od čega 21 osoba iz Federacije BiH.

– Ako imaju negativan nalaz upućuju se u lokalne zajednice u kućnu izolaciju od 14 dana, dok će se osobe s pozitivnim uputiti u karantin za te osobe – rekao je Šeranić.

U karantin za oboljele osobe u Banjoj Luci smješteno je 20 osoba i uzeti su brisevi 24 osobe koje su bile s njima u kontaktu.


BH Telecom
Na vrh