fejm.ba

Lifestyle

Savjeti za njegu kose poznatog frizera Emina Salamovića-“doktora za kosu”

Njegovana kosa je simbol ženstvenosti i ljepote širom svijeta ali zbog učestalog tretiranja kose hemijskim sredstvima, toplinom, vezanjem, i neadekvatnom njegom, kosa se lomi, postaje suha, rijetka ili oštećena. Čak i najotpornija kosa nakon ekstremnog tretiranja dolazi do granica izdržljivosti.

Dugogodišnji frizer, ujedno i vlasnik tuzlanskog hair&beauty studija Zo&EM, Emin Salamović  @hair_dr.emin savjetuje kako na pravilan način njegovati kosu.

“U radu sa klijentima primijetio sam, da mnoge dame ne posvećuju dovoljno pažnje svojoj kosi prilikom kućnog tretiranja. Stanje kose ovisi o tome da li se dlaka prilikom najobičnijeg pranja kose otvori i zatvori na pravilan način.” kaže Emin, tuzlanski “doktor za kosu”

Ovu su neki od savjeta ženama dobro poznatog frizera:

KAKO ODABRATI PRAVI ŠAMPON?

Prije kupovine šampona potrebno je obratiti pozornost na sastojke koji su navedeni u deklaraciji. Iako na deklaraciji piše “prirodni šampon”, to nažalost ne garantuje da on ne sadrži štetne sastojke.

Jako je bitno koristiti šampon sa što manje štetnih materija, kao što su sulfati i parabeni. Sulfati su jako sitne molekule, koje dehidrirajuće djeluju na dlaku, te prodiru kroz kožu i na taj način dolaze u naš organizam.

“Komercijalni nekvalitetni šamponi koji su puni lošeg hemijskog sastava štete kosi i agresivno djeluju na nju. Imajući to u vidu, važno je da za pranje kose birate kvalitetan šampon. U tom odabiru treba zatražiti pomoć stručnog frizera. Pored toga, što takvi šamponi neće agresivno otvarati dlaku, boja kose će biti trajnija i očuvanija.” – rekao je Salamović u razgovoru za Fejm.ba.

ULOGA REGENERATORA U NJEZI KOSE

Veliku ulogu u njezi kose igra regenerator koji bi trebao biti neizostavan korak nakon pranja kose šamponom. Kada je tokom pranja kosa “kruta” i “škripi” pod prstima, to je znak da je dlaka otvorena i da je potrebno pravilno zatvoriti. Pravilno zatvaranje dlake se radi maskom ili regeneratorom, bez kojih je kosa podložnija vanjskim utjecajima i sklonija isušenosti i ispucalosti.

Korištenje maske ili regeneratora nakon pranja kose je, kako kaže Emin, obavezno jer je potrebno vratiti pH vrijednost dlake u optimalan nivo na kojem će se dlaka zatvoriti i dati rezultat sjajnije i mekanije kose. Da bi dobili takav rezultat, masku treba ostaviti na kosi najmanje 5-10 minuta. Ukoliko se maska ili regenerator nanesu na kosu koja se odmah nakon toga opere, djelovanje nije potpuno.

SUŠENJE KOSE

Nakon pranja kose slijedi frotiranje ili tzv. sušenje peškirom.

Iz kose treba pokupiti vlagu isključivo stiskajuću kosu peškirom. Važno je da se kosa ne trlja jer na taj način dolazi do njenog lomljenja i oštećenja.

SUŠENJE ILI PEGLANJE KOSE?

Prije sušenja kose poželjno je nanijeti proizvod za raščešljavanje i termalnu zaštitu koji se nanosi na dužinu kose.

Ukoliko je željeni rezultat ravna kosa, ona se ne smije sušiti sa svih strana, jer će na taj način postati napuhana i naelektrisana. Najbolji način za sušenje kose je odozgo, ka dole. Za lijepe i uredne kovrdže kosu treba sušiti prirodnim putem ili uz upotrebu difuzera.

“Treba izbjegavati peglanje kose, jer pegla izbacuje većinski dio vlage iz dlake, i na taj način se dobija samo trenutan efekat sjajne i ravne kosu. Međutim, nakon dužeg tretiranja kose ovim putem, vlasi gube prirodnu vlagu, dlaka postaje tanja, slabija, lakše puca a promjene boje će biti rizične. U slučajevima kada je kosa jako oštećena peglom, treba izbjegavati agresivnije blajhanje i posvetiti se njezi kose.” savjetuje Salamović.

Pravilna njega kose ključna je za zdravu, sjajnu i lijepu kosu. Kosa osim što ima estetsku ulogu, izuzetno je važna i za osjećaj samopouzdanja.

“Da bi kosa bila njegovana i zdrava a boja trajnija, važno je kosi posvetiti vrijeme, pažnju i odgovarajuće proizvode. Kosa je kao kruna, koja se nikada ne skida!” – kazao je Emin za kraj razgovora.

Više njegovih radova možete pogledati na Instagram profilima: @hair_dr.emin : https://www.instagram.com/hair_dr.emin/?hl=en 

i @zoandem : https://www.instagram.com/zoandem_/?hl=en

Pogledajte neke od radova iz hair&beauty studija Zo&EM koji se nalazi u Tuzli, naselje Zlokovac C blok.


BH Telecom
Na vrh