fejm.ba

Politika

Sastanak SDA-HDZ: Još jedan korak ka ulasku u koaliciju na svim nivoima (VIDEO)

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je, nakon sastanka delegacija SDA i HDZ-a BiH, koju je predvodio predsjednik Dragan Čović, izjavio novinarima da su napravili još jedan korak ka ulasku u koaliciju na svim nivoima.

Po njegovim riječima, na kantonalnom nivou je to već krenulo.

– Mislim da ćemo uskoro imati kompletiran i ovaj dio bošnjačkog dijela te koalicije i očekujem da će to desiti. Nakon odluka SDP-a od subote, sada imamo prostor otvoren da se od ostalih stranaka koje su fundirane u bošnjačkom izbornom tijelu napravi taj naš dio u sljedećih desetak dana – kazao je Izetbegović.

Dodao je kako cijeni da će u prvoj polovini marta imati već definirane kolacije.

Razgovarano je i o konstituiranju novog saziva Doma naroda u Federalnom  parlametu.

– Cijenimo da bi mogli već u prvoj polovini iduće sedmice imati konstituiran Dom naroda, tako da bi se mogao usvojiti budžet i kroz njega konstituirati Dom naroda na državnom nivou – naveo je predsjednik SDA.

Ocijenio je da je atmosfera na sastanku bila dobra i da se ide „u pravom smjeru“.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović je kazao da su stranačke delegacije razgovarale o suradnji dvije stranke, euraoatlanskom putu te o uspostavi vlasti u BiH.

Kad je u pitanju uspostava vlasti na svim razinama, kaže kako se čini da na nižim razinama to ide pristojno i dosta je dobra suradnja, lagano se ponovo vraća jedno povjerenje.

– Što se tiče Vijeća ministara BiH, naše je uvjerenje da to moramo uraditi odmah, da nema ni jednog razloga, bilo kakvih potreba za uvjetovanjem bilo koga jer to ide na štetu svih nas – smatra Čović.

Što se tiče federalne razine, kaže da je za HDZBiH to „preznačajno“.

– Čim Središnje izborno povjerenstvo da konačnu odluku, objavi se u službenim glasilima, siguran sam da ako to neće biti u prva dva dana idućeg tjedna, to će biti do kraja idućeg tjedna da ćemo imati uspostavljen Dom naroda Federacije, izabrane predstavnike u Dom naroda države i usvojen proračun i zakone koji prate proračun – kazao je Čović.

Držim, istaknuo je on, da za to imamo dovoljno kvalitetne većine kada je u pitanju federalna razina vlasti „ i da smo time već stvorili jedan malo drugačiji ambijent za ponašanje i malo relaksirali one koji su zabrinuti zbog nemogućnosti isplate sredstava u drugom mjesecu“.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao da HDZBiH nikada nije uslovljavao „bošnjačku komponentu i ko će s naše strane doći, niti ćemo mi to raditi kada je u pitanju hrvatski korpus“.

– Mi ćemo imati vjerovatno sastanke s SBB-om, PDA i A-SDA iduće sedmice. Kanimo ih pojedinačno pozvati i razgovarati s njima. Oni imaju pravo da nastupaju kao blok i da jedni druge zastupaju, ali mi ih nemamo namjeru zvati kao blok – naveo je predsjednik SDA.

Na novinarsko pitanje da li je SBBBiH prihvatljiv partner za SDA, Izetbegović je odgovorio da su od početka rekli da su za njih svi prihvatljivi partneri.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh