fejm.ba

Politika

Šarović: Tihi ulazak u NATO već sada je potpuno očigledan

foto:fena

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović je na pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu kazao da ta stranka podržava napore određenih i političkih, ali i međunarodnih faktora u BiH da dođe do izmjene izbornog zakonodavstva u BiH.

Napomenuo je da ulazimo „u jedan kritični period i sve što eventualno može da se završi, to je period u naredna dva-tri mjeseca“.

– Moj stav je da su potrebne male, nužne izmjene za veliki uspjeh, a da velike izmjene i zadiranje u Ustav, zadiranje u mnogo odredbi Izbornog zakona koje objektivno treba mijenjati, u suštini je gubljenje vremena i vjerovatno bi profitirali oni koji možda ne žele izmjenu izbornog zakonodavstva – naveo je Šarović.

Dodao je da, što se SDS-a tiče, radi se o četiri-pet pitanja za koja misle da se može osigurati dovoljna parlamentarna većina, „da dobijemo na proljeće izmjene i dopune izbornog zakonodavstva koje bi u jednoj mjeri, ali samo u jednoj mjeri, povratile povjerenje građana u izborni proces“.

Između ostalog je naveo da se radi o izmjenama koje bi se odnosile na pripadanje mandata stranci, a ne pojedincu; odredbe koje se tiču elektronskog nadzora i skeniranja glasačkih listića i potpuna reforma glasanja u odsustvu, odnosno glasanja poštom.

– Sve ove odredbe u dosadašnjem zakonu su u suštini bile jedna odlična platforma za, rekao bih, izbornu korupciju, koja je prisutna godinama u BiH. Bit ćemo dio procesa, podržat ćemo izmjenu Izbornog zakona u obimu koji je u ovom trenutku realno moguć i optimalan, a da se neka nova faza radi možda nakon lokalnih izbora – naveo je Šarović.

Šarović je govorio i o pitanju „uvođenja BiH i RS-a u NATO“.

– Ovu veliku nacionalnu grešku i veliku izdaju SDS, a nadam se i neke druge političke opcije, neće oprostiti aktuelnoj vlasti u RS-u i ključnom čovjeku, članu Predsjedništva BiH iz RS Miloradu Dodiku. Mislim da taj tihi ulazak u NATO već je sada potpuno očigledan. Uskoro će krenuti i upis perspektivne vojne imovine, kao jedno od prvih pitanja na koje se obavezao naš predstavnik – kazao je Šarović.

Najavio je da će SDS pozvati i druge partnere, te da će prikupiti dovoljan broj potpisa da bi mogla biti sazvana sjednica Narodne skupštine RS-a.

– S prikupljanjem potpisa krenut ćemo vrlo brzo, jer nismo mogli da ubijedimo Kolegij NSRS da na naš zahtjev zakažu posebnu sjedicu i da o tome razgovaramo. Mislimo da je to pravo mjesto za to pitanje i raspravu, imajući u vidu da je rasprava prije dva mjeseca bila potpuno izrežirana s lažnim dokumentima, ali i predstavom u kom pravcu ide RS i BiH –  kazao je Šarović.

Izvor: FENA


Custom Text
AS Tad

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2020 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh