fejm.ba

Politika

Šarović: Tihi ulazak u NATO već sada je potpuno očigledan

foto:fena

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović je na pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu kazao da ta stranka podržava napore određenih i političkih, ali i međunarodnih faktora u BiH da dođe do izmjene izbornog zakonodavstva u BiH.

Napomenuo je da ulazimo „u jedan kritični period i sve što eventualno može da se završi, to je period u naredna dva-tri mjeseca“.

– Moj stav je da su potrebne male, nužne izmjene za veliki uspjeh, a da velike izmjene i zadiranje u Ustav, zadiranje u mnogo odredbi Izbornog zakona koje objektivno treba mijenjati, u suštini je gubljenje vremena i vjerovatno bi profitirali oni koji možda ne žele izmjenu izbornog zakonodavstva – naveo je Šarović.

Dodao je da, što se SDS-a tiče, radi se o četiri-pet pitanja za koja misle da se može osigurati dovoljna parlamentarna većina, „da dobijemo na proljeće izmjene i dopune izbornog zakonodavstva koje bi u jednoj mjeri, ali samo u jednoj mjeri, povratile povjerenje građana u izborni proces“.

Između ostalog je naveo da se radi o izmjenama koje bi se odnosile na pripadanje mandata stranci, a ne pojedincu; odredbe koje se tiču elektronskog nadzora i skeniranja glasačkih listića i potpuna reforma glasanja u odsustvu, odnosno glasanja poštom.

– Sve ove odredbe u dosadašnjem zakonu su u suštini bile jedna odlična platforma za, rekao bih, izbornu korupciju, koja je prisutna godinama u BiH. Bit ćemo dio procesa, podržat ćemo izmjenu Izbornog zakona u obimu koji je u ovom trenutku realno moguć i optimalan, a da se neka nova faza radi možda nakon lokalnih izbora – naveo je Šarović.

Šarović je govorio i o pitanju „uvođenja BiH i RS-a u NATO“.

– Ovu veliku nacionalnu grešku i veliku izdaju SDS, a nadam se i neke druge političke opcije, neće oprostiti aktuelnoj vlasti u RS-u i ključnom čovjeku, članu Predsjedništva BiH iz RS Miloradu Dodiku. Mislim da taj tihi ulazak u NATO već je sada potpuno očigledan. Uskoro će krenuti i upis perspektivne vojne imovine, kao jedno od prvih pitanja na koje se obavezao naš predstavnik – kazao je Šarović.

Najavio je da će SDS pozvati i druge partnere, te da će prikupiti dovoljan broj potpisa da bi mogla biti sazvana sjednica Narodne skupštine RS-a.

– S prikupljanjem potpisa krenut ćemo vrlo brzo, jer nismo mogli da ubijedimo Kolegij NSRS da na naš zahtjev zakažu posebnu sjedicu i da o tome razgovaramo. Mislimo da je to pravo mjesto za to pitanje i raspravu, imajući u vidu da je rasprava prije dva mjeseca bila potpuno izrežirana s lažnim dokumentima, ali i predstavom u kom pravcu ide RS i BiH –  kazao je Šarović.

Izvor: FENA


BH Telecom
Na vrh