fejm.ba

Društvo

Sarajevo i olimpijske planine spremno dočekuju turiste tokom Nove godine

FOTO:ILUSTRACIJA

Glavni grad Bosne i Hercegovine i ove godine tokom novogodišnjih praznika posjetit će veliki broj turista.

Piše: Jasna Avdibegović

Tokom tradicionalnog dočeka Nove godine na otvorenom, Sarajlije i turisti će uživati u koncertima regionalne zvijezde Hari Mata Harija, Bombaj štampe i ansambla “MuzikArt”.

Noć uoči dočeka Nove godine, 30. decembra Omladinski orkestar “MuzikArt” će ispred sarajevske katedrale “Srca Isusova” izvesti poznate klasične kompozicije i splet evergreen pjesama. Sarajlije, turiste i goste grada u Novu godinu uvešće Hari Mata Hari uz svoje poznate hitove. Koncert i doček Nove godine ovoga puta održaće se ispred Vječne vatre u centru grada. Za 1. januar 2019. na istoj lokaciji planiran je koncert Branka Đurića Đure i benda Bombaj štampa.

Kapaciteti sarajevskih hotela se očekuju da budu popunjeni, a turisti će moći uživati i na olimpijskim planinama koje se nalaze u neposrednoj blizini Sarajeva.

– Grupacija hoteli Europe tradiconalno organiziraju doček Nove godine na visokom nivou – kazao je Feni vlasnik ove hotelske grupacije Rasim Bajrović.

Prema njegovim riječima, u hotelu Europe doček Nove godine bit će organiziran tradicionalno na najvišem mogućem nivou. Goste će zabavljati Igor Vukojević  i do sada je prodato oko 70 posto karata. U hotelu Holiday tokom novogodišnje noći predviđen je nastup Nihada Alibegovića i gostiju iznenađenja, a do sada je prodato 80-90 posto karata. U oba hotela gosti će uživati u gala večeri na bazi švedskog stola.

– Naša grupacija je trenutno popunjeno 70-80 posto tako da imamo još 20-ak posto slobodnih smještajnih kapaciteta. Kada su karte u pitanju prodali smo 70-80 posto karata, ali ima jos mjesta – kazao je Bajrović.

Naglasio je da tokom nogodišnjih praznika gosti tradionalno u prosjeku ostaju dvije-tri noći.

– Posljednje tri godine zbog velike organizacije dočeka Nove godine u Sarajevu imamo puno veću posjetu gostiju. Svi smještajni kapaciteti u zadnje tri godine tokom Nove godine su popunjeni, tako da mislim da će i ove godine svi smještajni kapaciteti biti bukirani – kazao je Bajrović.

I hoteli Hills i Hollywood tradicionalno organiziraju svečanu proslavu povodom dočeka Nove godine.

– U hotelu Hills gosti će dočekati Novu godinu uz muzičku zvijezdu Halida Bešlića. Cijena dočeka je 200 KM u all inclusive varijanti . U hotelu Hollywood ove godine gosti će zabavljati Faruk Duran, a cijena dočeka je 100 KM uz all inclusive varijantu – kazao je Feni brend menadžer oba hotela Emir Glogić.

Naglasio je da je Sarajevo je ove godine opet centar regije i trenutno po upitima traži se soba više, te da gosti u prosjeku ostaju tri do pet dana ovisno o obavezama.

U hotelu Hills i Hollywood gosti uživaju u dodatnim sadržajima, kuglani, bilijaru, pikadu, Wellness & spa centru, Fitness centru ili u dječijoj igraonici Kinderland.

– Nakon proslave većina gostiju tokom dana boravi u centru grada, jedan dio gostiju posjeti i planinske ljepotice Bjelašnicu, Igman i Jahorinu. Ipak, Sarajevo je poznato po tradicionalnoj sofri, a najviše i po ćevapima bez kojih turisti sigurno neće napustiti glavni grad BiH – kazao je Glogić.

Kako su Feni kazali iz Olimpijskog centra Jahorina, ovaj Centar je u potpunosti spreman za doček Nove godine, i kada su u pitanju skijaši, ali i oni koji na Jahorinu dolaze isključivo zbog zabave i dobrog provoda.

– Sve jahorinske staze su odlično uređene sa najboljom kombinacijom prirodnog i vještačkog snijega, a u planu OC Jahorina je da tokom novogodišnjih praznika kompletno skijalište bude u pogonu. Skijašima će na raspolaganju biti 40 km staza i sve instalacije koje su ukupnog kapaciteta 13.000 skijaša na sat – kazali su.

Na Jahorini svi kapaciteti, hotelskog i privatnog smještaja su 100 posto popunjeni, a cijena smještaja u novogodišnjem terminu u hotelu Bistrica na Jahorini iznosi 86 KM po osobi.

Povodom proslave novogodišnjih praznika OC Jahorina organizira veliki solistički koncert Lepe Brene 29. decembra, a 30. decembra će sve goste hotela Bistrica zabavljati Nikola Rokvić.

Iz OC Jahorina naglašavaju da je interesovanje za boravak na Jahorini za vrijeme novogodišnjih praznika povećano u odnosu na prethodne godine, te da su već početkom decembra svi smještajni kapaciteti na Jahorini bili u potpunosti popunjeni.

Gosti su za Jahorinu zainteresirani iz mnogo razloga, a to su odlično pripremljene ski staze i oganizirani zabavni sadržaj u ugostiteljskim objektima te koncerti . Posjetiocima je uvijek na raspolaganju odlična wellness i gastro ponuda koja takođe jedna od dobrih karakteristika Jahorine.

Gosti na Jahorini za vrijeme novogodišnjih praznika u prosjeku ostaju od pet do sedam dana.

– Jedna od većih prednosti Jahorine ja blizina Sarajeva i međunarodnog aerodroma, te su gosti posebno zainteresirani za posjetu mjestima kulturno-istorijske važnosti za BiH – kazali su u OC Jahorina.

Na olimpijskoj planini Bjelašnici, kako su Feni kazali iz KJP ZOI ‘84, svi ljubitelji snijega će osim skijanja moći da uživaju i u koncertu grupe “Bijelo dugme” koji će biti održan 29. decembra, a povodom otvorenja Zimske turističke sezone i 35. godišnjice ZOI'84.

Mnogobrojne hitove izvodit će Alen Islamović, Mladen Vojčić Tifa te Goran Bregović Brega sa svojim orkestrom. Koncert nosi naziv “Hajdemo u planine” po pjesmi koja je korištena kao promotivna pjesma KJKP ZOI'84 1986. godine. Zvijezda promotivnih spotova bio je Branko Đurić Đuro. Organizatori su Altermedia, izvršni producent Faruk Drina, a pokrovitelji koncerta su KJP ZOI'84 i Turistička zajednica KS i Općina Trnovo.

Svi kojima se sviđa ova bh olimpijska planina mogu smještaj potražiti u jednom od hotela koji se nalaze na Bjelašnici kako bi proveli novogodišnje praznike.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh