fejm.ba

Društvo

Sa munara džamija odjekivala Salla za žrtve genocida, šehide Bosne i Hercegovine

FOTO:FEJM

Sa munara 1.912 džamija širom Bosne i Hercegovine danas  su prije džuma namaza, glasovi mujezina učili Sallu za žrtve genocida u Srebrenici, za šehide koji su život dali za domovinu.

Riječi Salle odjekivale su selima, gradovima, rijekama, dolinama, planinama, prenosile selame i milovale mezare šehida, davale utjehu porodicama preživjelih, podsjećale da šehidi ne umiru, da Kur'an za njih kaže „I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: “Mrtvi su!” Ne, oni su živi, ali vi to ne znate“. El-Bekare 154).

Salla je u islamskoj tradiciji Bošnjaka oglašavanje nečije smrti, i na taj način se u svim džamijama i džematima odaje počast svim nevinim žrtvama genocida.

Salla se uči na arapskom jeziku i ta praksa će biti nastavljena i u budućnosti.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović predvodit će danas džuma namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će kazivati hutbu povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

U mnogim će džamijama ne samo u BiH, već i regiji, Salla biti proučena i 11.jula, kada će u Srebrenici biti ukopano još devet žrtava genocida.

Tom prigodom bit će održana hutba, ispred duše šehida proučena hatma i Jasin-i-šerif, kelime-i tevhid, zikr i dove.

Nakon podne i ikindije namaza, bit će klanjan i dženaza namaz koji će predvoditi reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef.Kavazović.

Islamska zajednica u BiH poziva sve koji prisustvuju dženazi u Potočarima da poštuju preporuke Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima „sigurnosne zone UN-a“ Srebrenica iz jula 1995. godine.

Preporuka je da dženazi ne prisustvuju osobe iz rizičnih skupina i oni koji imaju bilo kakve simptome bolesti, te da tokom boravka i obavljanja obreda poštuju mjere samozaštite, kao što su nošenje maske, držanje distance i izbjegavanje fizičkog kontakta.


BH Telecom
Na vrh