fejm.ba

Svijet

Rusija blokirala ukrajinske luke na Azovskom moru

FOTO:Ilustracija

Dvije ukrajinske luke na Azovskom moru, Berdjansk i Mariupolj, praktično su pod  blokadom Rusije jer je zabranjen ulazak i izlazak brodovima u njima, saopćio je u četvrtak ukrajinski ministar infrastrukture Volodymir Omeljan.

Ukupno je 35 plovila spriječeno da obavlja normalne operacije i samo je brodovima koji plove prema ruskim lukama na Azovskom moru dopušten ulazak, objavi je on na  Facebooku.

Cilj je jednostavan – postavljanjem blokada ukrajinskim lukama na Azovskom moru, Rusija se nada da će protjerati Ukrajinu s vlastite teritorije – teritorije koja je naša u kladu sa svim relevantnim međunarodnim zakonima – kazao je.

Omeljan je saopćio da 18 plovila čeka na ulazak u Azovsko more – uključujući četiri u Berdjansku i 14 u Mariupolju. Taođer se stvorio red od devet brodova koji čekaju da napuste Azovsko more i ostalih brodova koji stoje pred ulazima u luke, prenosi Reuters.

Žitarice i čelik glavne su robe koje se isporučuju u azovskim lukama.

Rusija je zaplijenila tri broda ukrajinske mornarice s njihovim posadama u nedjelju u blizini Krimskog poluotoka, koji je Moskva anektirala u 2014, zbog kako navodi, njihovog nelegalnog ulaska u ruske vode – što Ukrajina oštro negira.

Zapljena mornaričkih brodova povećala je napetosti na najviši nivo od 2015. kada su proruaki pobunjenici pokrenuli ustanak protiv vlade u Kijevu u istočnoj regiji Donbass, izazivajući rat u kome su ubijeni deseci hiljada ljudi.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh