fejm.ba

Video

Rudnik soli Tuzla PROMO VIDEO

Eksploatacija soli u Bosni i Hercegovini vezana je za područje Tuzle, odnosno ležište kamene soli, po kojoj je ovaj grad i dobio ime. Industrijska eksploatacija ove značajne industrijske sirovine vršila se više od jednog stoljeća, a Rudnik soli Tuzla baštini najstariji izvor slanice na ovom području.

Prvi pisani podaci o postojanju prirodnih slanih izvora u gradu soli potiču iz ranog srednjeg vijeka, a ta ruda se na ovom području proizvodi od pamtivijeka.

Industrijska eksploatacija soli iz ležišta u Tuzli započela je 1885. godine po modelu kolonijalne industrijalizacije u Bosni i Hercegovini.

Eksploatacija soli prvobitno se vršila na lokacijama Trnovac i Tušanj, a nakon višegodišnjih istraživanja, te otkrivanjem ležišta kamene soli na novom nalazištu , od 2005 godine proizvodnja se u potpunosti seli iz rudnika Tušanj na Tetimu.

Nakon višegodišnjeg negativnog poslovanja i dugova, rudnik slane vode je u protekle tri godine zabilježio ekspanziju u poslovanju.Premašena su sva očekivanja, kao i plan poslovanja za 500 posto u 2018.godini.

Pogledajte više detalja u videu, za koji produkciju potpisuje Agencija za multimediju Fejm.


BH Telecom
Na vrh