fejm.ba

Video

Rudnik soli Tuzla PROMO VIDEO

Eksploatacija soli u Bosni i Hercegovini vezana je za područje Tuzle, odnosno ležište kamene soli, po kojoj je ovaj grad i dobio ime. Industrijska eksploatacija ove značajne industrijske sirovine vršila se više od jednog stoljeća, a Rudnik soli Tuzla baštini najstariji izvor slanice na ovom području.

Prvi pisani podaci o postojanju prirodnih slanih izvora u gradu soli potiču iz ranog srednjeg vijeka, a ta ruda se na ovom području proizvodi od pamtivijeka.

Industrijska eksploatacija soli iz ležišta u Tuzli započela je 1885. godine po modelu kolonijalne industrijalizacije u Bosni i Hercegovini.

Eksploatacija soli prvobitno se vršila na lokacijama Trnovac i Tušanj, a nakon višegodišnjih istraživanja, te otkrivanjem ležišta kamene soli na novom nalazištu , od 2005 godine proizvodnja se u potpunosti seli iz rudnika Tušanj na Tetimu.

Nakon višegodišnjeg negativnog poslovanja i dugova, rudnik slane vode je u protekle tri godine zabilježio ekspanziju u poslovanju.Premašena su sva očekivanja, kao i plan poslovanja za 500 posto u 2018.godini.

Pogledajte više detalja u videu, za koji produkciju potpisuje Agencija za multimediju Fejm.


Custom Text
AS Tad

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2020 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh