fejm.ba

Svijet

Restriktivne mjere u Francuskoj ukinute, otvorene škole, kina, kazina

Dok se sve više djece vraća u školu, kina i kazina se ponovo otvaraju, i više je i grupnih sportskih takmičenja, a restriktivne mjere u cilju suzbijanja širenja koronavirusa u Francuskoj uglavnom su ukinute.

Glasovi djece ponovo  se čuju u školskim dvorištima nakon što je nastava počela u ponedjeljak za sve učenike izuzev onih u srednjim školama koji su ili završili nastavu u tekućoj  školskoj godini ili se još suočavaju s ograničenjima.

Škole su zatvorene u martu dok  se širila epidemija koronavirusa. Nastava je postepeno obnovljena u nekim osnovnim i srednjim školama u maju. Današnji dan označava ponovno okupljanje nastavnika i učenika koji su međusobno kontaktirali samo putem video linkova u procesu nastave u posljednjim mjesecima.

Iako su takmičenja u većini grupnih sportova nastavljena danas, borilački sportovi još su zabranjeni. Vlada je obećala razmotriti takvu politiku do septembra.

Nošenje maski još je obavezno u javnom saobraćaju.

Dok epidemija nastavlja da popušta u Francuskoj, vlada tvrdi da noćnim klubovima treba dopustiti ponovno otvaranje u septembru, skupa s trgovinskim sajmovima i međunarodnim putovanjima, prenosi AP.

 


BH Telecom
Na vrh