fejm.ba

Društvo

Reprezentativac Jasmin Brkić za Fejm: Rat mi je uništio djetinstvo, a onda mi je sjedeća odbojka promijenila život

Piše: Maja Nikolić

Svaki reprezentativac Reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci ima svoju tešku životnu priču nakon ranjavanja. Na sreću danas su je nadišli i svoje živote  posvetili sportu i obiteljima.

Najmlađi eprezentativac Jasmin Brkić vratio se sa svjetskog prvenstva iz Holandije s pozitivnim iskustvima jer je ovo za njega prvo veliko takmičenje. A Jasmin Brkić kao petnaestomjesečna beba ranjen je 1992. godine u Tuzli.

„Granata je pogodila susjednu kuću u naselju Mejdan i  geler me je pogodio u desnu nogu. Nakon ranjavanja prebačen sam u lokalnu bolnicu, a nakon toga hitno sam prebačen u Sloveniju, u Ljubljanu na operaciju“, ispričao je Jasmin Brkić za Fejm i kazao, da iako kao mali se ne sjeća detalja ranjavanja, ali itekako je osjetio koliko mu je zbog toga djetinstvo uskraćeno.

„Mogu slobodno reći da mi je ranjavanje oduzelo jedan dio života. Moje djetinstvo je bilo veoma teško. Moji vršnjaci su se uvijek igrali, a ja sam morao samo ležati i promatrati ih. Na sreću upoznao sam ovu vrstu sporta, sjedeću odbojku i moj se život od tada potpuno promijenio. Tada sam počeo pozitivno razmišljati o svom životu. Kroz sjedeću odbojku pokazao sam sebi kako mogu biti uspješan. Danas sam sretan i ostvarujem svoje ciljeve“, kaže Brkić i dodaje da se većina njegovih kolega iz reprezentacije uglavnom kroz život brinula sama o sebi, iako su mnogi od njih upravo ranjenici iz rata.

„Mi smo bili uvijek prepušteni sami sebi, jer je stanje u zemlji bilo katastrofalno. Ali sada, mislim da bi institucije Bosne i Hercegovine trebale više posvetiti pažnju mladim ljudima, sportistima, prema nama koji treniramo sjedeću odbojku jer smo mnogo trofeja donijeli ovoj državi“, ističe Brkić, koji je danas ujedno i jedan od najboljih igrača u Odbojkaškom klubu invalida „Drina“ Sapna.

Na naše pitanje kako danas gleda na prošlost i rat, Jasmin odgovara da je to vrijeme u potpunosti ostavio iza sebe.

„Ne želim se osvrtati na to vrijeme. Rekao sam vam kako sam imao teško djetinstvo. Kasnije sam uvidio da ipak mogu uspjeti. Danas imam svoje ciljeve i samo njima težim. Rat želim zaboraviti i želim misliti samo pozitivno“, zaključuje ovaj mladi reprezentativac i otkriva nam da već sada ima cilj, a to je donijeti Bosni i Hercegovini zajedno sa svojim timom zlato s paraolimpijskih igara iz Tokija 2020. godine.

 


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh