fejm.ba

Društvo

Reis Kavazović: Post nas štiti od zla koje ne miruje (VIDEO)

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović čestitao je  muslimanima nastupajući mjesec ramazan te ih u svojoj ramazanskoj poruci pozvao da, kako je rekao, postave sebi cilj, a to je da žive životom koji je posvećen Bogu, dobru i plemenitosti.

Mjesec ramazan 1440. hidžretske godine ili 2019. godine nastupit će zalaskom sunca 5. maja, a prvi teravih-namaz će se klanjati u nedjelju, dok će prvi dan posta mubarek mjeseca ramazana biti 6. maja.

– S posebnim ushićenjem iščekujemo mjesec ibadeta, pobožnosti, milosrđa i solidarnosti svake vrste. U njemu, možda više nego u drugim dobima, svjesni smo koliko smo, kao sinovi i kćeri Ademovi, upućeni jedni na druge. Blizina Bogu čini nas bližim i ljudima i drugim stvorenjima. U ovome mjesecu osjećamo harmoniju svijeta i ljepotu Allahova stvaranja – kazao je reis Kavazović.

Podsjetio je na riječi Muhammed a.s. da je ‘vrijeme poput sablje, ako ga ne iskoristimo sasjet će nas’ te je stoga kazao, da se treba čuvati te sablje te poručio “neka nam životni moto bude dobro koje s drugima dijelimo, ako to sebi zadamo, prije ćemo dočekati da živimo u društvu dobrih i u društvu kome je dobro vrhunska vrijednost“.

Reis Kavazović ističe da je ramazan prilika da na sebe i svijet oko sebe pogledamo iz perspektive naše odgovornosti, te da se uzdignemo iznad svakodnevnice i živimo životom posvećeni Bogu, dobru i plemenitosti.

Poslanik islama Muhammed, a.s., podsjeća reisu-l-ulma, učio nas je kako je post štit vjernika. Svaki ibadet, a post posebno, štiti nas od zla koje ne miruje, a post nam daje snagu da mu se efikasnije suprotstavimo.

– Pozivam vas da tu snagu usmjerimo na borbu protiv velikih pošasti našeg društva. Korupcija i ovisnost o kockanju nagrizaju sve pore našeg društva i naših porodica. Vrijeme je da im se odlučno suprotstavimo i da naš moralni habitus učvrstimo i osnažimo – poručio je reisu-l-ulema.

Posebno raduje, dodao je, da je voljom Božijom 4. maja biti otvorena iz temelja obnovljena Aladža džamija u Foči, a to je “lijep ramazanski poklon cijeloj našoj napaćenoj državi“.

S velikom radošću i ushićenjem naša će vjernička srca biti puna i odlučna da se dobru još više posvetimo. S ovim mislima i dovom Uzvišenom Allahu, dž.š., svim muslimanima u domovini, domovinskim zemljama i dijaspori ramazan šerif mubarek olsun – poručio je reisu-l-ulema Kavazović.


BH Telecom
Na vrh