fejm.ba

Društvo

Redakcija portala Fejm.ba želi Vam Ramazan Mubarek Olsun

Večeras sa zalaskom sunca, odnosno akšam namazom nastupio je    ramazan. Muslimani Bosne i Hercegovine i diljem svijeta će, nakon jacije-namaza, večeras klanjati prvi teravih-namaz, a sutra će zapostiti i prvi dan posta.

Redakcija portala Fejm.ba svim muslimanima želi Ramazan Šerif Mubarek Olsun, da ga provedu u ibadetu i dobročinstvu.

Vjernici će ove 440. hidžretske godine postiti 29 dana, a post završava 4. juna kada nastupa Ramazanski bajram.

Post je treći temelj islama i naređen 2. godine po hidžri (624.).

To je mjesec u kojem je počela objava od Allaha dž.š. posljednjem Božijem poslaniku Muhammedu a.s. i stoga je to mjesec lijeka i Allahove Milosti, Dobrote, Upute i Svjetla vjernicima.

Ramazan je mjesec strpljivosti, a nagrada je za strpljivost Džennet. To je mjesec međusobnog pomaganja muslimana, mjesec u kome se uvećavaju prihodi i opskrba vjernika.

Post spada u 5 islamskih dužnosti, pored kelimei-šehadeta, namaza, zekata, hadždža, tj. post je farzi-ajn (stroga obaveza pojedinca). Post je propisan, kako bi ljudi povećali svoj stepen bogobojaznosti.

Bolesnik koji ne može izdržati post i čovjek koji je na putu, mogu napostiti – dan napaštanja za propušteni dan posta.

Osobe koje nisu zdravstveno u stanju više postiti, daju fidju – otkup  (najmanje 7 KM ili 1,67 kg pšenice ili 3,34 kg drugih namirnica koje se mogu skladištiti).

Postiti je dužan svako ko dočeka ramazan, a nije bolestan (tačnije, svako ko nema fizičkih ili zdravstvenih smetnji) ili je putnik.

Allahu Uzvišenom nije cilj da ljudima postom oteža, već da im olakša. Zdravstvene koristi posta su brojne i o njima se puno govori.

Ramazanski postom Allaha veličamo (tekbir činimo) i zahvaljujemo se (šukr/šućur činimo), jer nas je uputio na pravi put.

“O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili (183). I to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu – isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite. (184) U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti – Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate – da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na Pravi put, i da zahvalni budete. (185) Kur'an, El-Bekare.


BH Telecom
Na vrh