fejm.ba

Društvo

Redakcija portala Fejm.ba želi Vam Ramazan Mubarek Olsun

Večeras sa zalaskom sunca, odnosno akšam namazom nastupio je    ramazan. Muslimani Bosne i Hercegovine i diljem svijeta će, nakon jacije-namaza, večeras klanjati prvi teravih-namaz, a sutra će zapostiti i prvi dan posta.

Redakcija portala Fejm.ba svim muslimanima želi Ramazan Šerif Mubarek Olsun, da ga provedu u ibadetu i dobročinstvu.

Vjernici će ove 440. hidžretske godine postiti 29 dana, a post završava 4. juna kada nastupa Ramazanski bajram.

Post je treći temelj islama i naređen 2. godine po hidžri (624.).

To je mjesec u kojem je počela objava od Allaha dž.š. posljednjem Božijem poslaniku Muhammedu a.s. i stoga je to mjesec lijeka i Allahove Milosti, Dobrote, Upute i Svjetla vjernicima.

Ramazan je mjesec strpljivosti, a nagrada je za strpljivost Džennet. To je mjesec međusobnog pomaganja muslimana, mjesec u kome se uvećavaju prihodi i opskrba vjernika.

Post spada u 5 islamskih dužnosti, pored kelimei-šehadeta, namaza, zekata, hadždža, tj. post je farzi-ajn (stroga obaveza pojedinca). Post je propisan, kako bi ljudi povećali svoj stepen bogobojaznosti.

Bolesnik koji ne može izdržati post i čovjek koji je na putu, mogu napostiti – dan napaštanja za propušteni dan posta.

Osobe koje nisu zdravstveno u stanju više postiti, daju fidju – otkup  (najmanje 7 KM ili 1,67 kg pšenice ili 3,34 kg drugih namirnica koje se mogu skladištiti).

Postiti je dužan svako ko dočeka ramazan, a nije bolestan (tačnije, svako ko nema fizičkih ili zdravstvenih smetnji) ili je putnik.

Allahu Uzvišenom nije cilj da ljudima postom oteža, već da im olakša. Zdravstvene koristi posta su brojne i o njima se puno govori.

Ramazanski postom Allaha veličamo (tekbir činimo) i zahvaljujemo se (šukr/šućur činimo), jer nas je uputio na pravi put.

“O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili (183). I to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu – isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite. (184) U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravoga puta i razlikovanja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti – Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate – da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na Pravi put, i da zahvalni budete. (185) Kur'an, El-Bekare.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh