fejm.ba

Lifestyle

Recept za najsočniji hljeb od čokolade i banane

Hljeb od banana je vlažni, slatki i brzi hljeb koji podsjeća na kolač. Savjetuje se da za ovu slasticu banane budu potpuno zrele.

Potrebni sastojci:

  • 1 šoljica brašna
  • 1/2 šoljice kokosovog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 3 velike zrele banane
  • 1/4 šoljice rastopljenog margarina
  • 1/4 šoljice kokosovog ulja
  • 3/4 šoljice šećera
  • 1  jaje
  • 1 šoljica čokolade

Način pripreme:

Zagrijati pećnicu na 250 stepeni i premazati kalup maslacem.

U zdjeli umutiti brašno, kakao prah, prašak za pecivo i so. U drugoj zdjeli zrele banane pritisnuti viljuškom nekoliko puta. Dodati rastopljeni margarin, ulje i miješati dok se ne sjedine. Smjesi dodati  šećer i jaja. Miješati dok smjesa ne postane glatka. Ovoj masi dodati suhe sastojke iz prve zdjele i čokoladu. Uliti tijesto u pripremljenu tavu.

Posuti čokoladne mrvice po smjesi. Peći 50-60 minuta. Izvaditi hljeb iz pećnice i staviti na hlađenje 15 minuta. Hljeb u plastičnoj kesi može stajati i do četiri dana, a zamrznut i do mjesec dana.

 


BH Telecom
Na vrh