Hljeb od banana je vlažni, slatki i brzi hljeb koji podsjeća na kolač. Savjetuje se da za ovu slasticu banane budu potpuno zrele.
Potrebni sastojci:
- 1 šoljica brašna
- 1/2 šoljice kokosovog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 3 velike zrele banane
- 1/4 šoljice rastopljenog margarina
- 1/4 šoljice kokosovog ulja
- 3/4 šoljice šećera
- 1 jaje
- 1 šoljica čokolade
Način pripreme:
Zagrijati pećnicu na 250 stepeni i premazati kalup maslacem.
U zdjeli umutiti brašno, kakao prah, prašak za pecivo i so. U drugoj zdjeli zrele banane pritisnuti viljuškom nekoliko puta. Dodati rastopljeni margarin, ulje i miješati dok se ne sjedine. Smjesi dodati šećer i jaja. Miješati dok smjesa ne postane glatka. Ovoj masi dodati suhe sastojke iz prve zdjele i čokoladu. Uliti tijesto u pripremljenu tavu.
Posuti čokoladne mrvice po smjesi. Peći 50-60 minuta. Izvaditi hljeb iz pećnice i staviti na hlađenje 15 minuta. Hljeb u plastičnoj kesi može stajati i do četiri dana, a zamrznut i do mjesec dana.
