fejm.ba

Politika

Raspao se Građanski blok u TK, KO SDP ne okuplja dovoljan broj zastupnika za formiranje vlasti(VIDEO)

FOTO:FEJM

Piše: Fatima Mehmedović

Današnji pregovori o formiranju vlasti na području Tuzlanskog kantona neuspjeli su. Iako je rukovodstvo KO SDP TK danas održalo dva sastanka,  s predstavnicima političkih partija, koje su ranije činile tzv. Građanski blok, dogovor nije postignut.

Naime, kako je na press konferenciji istaknuo  predsjednik KO SDP-a TK, Enver Bijedić danas su održana dva sastanka, jedan sa predstavnicima   SBB-a i Naše stranke,  drugi sa predstavnicima  DF-a  i SBiH-a, o formiranju vlasti na Tuzlanskom kantonu.

No, dogovor nije postignut, jer je SBB, koji je ranije činio Građanski blok, a čiji je predvodnik bio SDP, sa najviše osvojenih glasova na području TK, danas je istupio iz spomenutog bloka.

“Mi nemamo 19 zastupnika, s obzirom da je SBB napustio koalicioni dogovor i nije ostao u sklopu građanske platforme. U građanskoj “lijevoj većini” uz SDP ostala je Naša stranka sa 2 zastupnika, Demokratska fronta sa 3 zastupnika i SBiH za 2 zastupnika, što  ukupno čini 17 zastupnika”, kazao je Bijedić.

Potrebno je minimalno 18 zastupnika u zakonodavnom tijelu TK, kako bi se formirala skupštinska većina.

U skladu sa zaključcima GO SDP BiH, kao pobjednička partija na oktobarskim izborima na području TK, mi smo odlučili da svim zastupnicima u Skupštini TK ponudimo program kantonalne vlade, koji se bazira na smjernicama, koje smo tokom prethodnog perioda dogovorili, dodao je Bijedić.

Upitan, da li će zatražiti novog partnera, odgovorio je da je poziv upućen poslanicima u Skupštini TK, da se priključe okupljenim poslanicima ( njih 17), koje čine zastupnici SDP-a, Naše stranke, DF-a i SBiH.

Očekuje da bi  program i plan rada  trebali podržati  i ostali  zastupnici u TK i da bi tako bila formirana tzv “manjinska vlada”.

Na pitanje novinara  hoće li KO SDP TK  formirati vlast sa SDA uprkos odluci Glavnog odbora SDP-a, odgovorio je će SDP TK poštovati odluku GO ove stranke i da neće potpisivati koalicioni dogovor sa nacionalnim strankama.

Ukoliko se formira “manjinska vlada” bez SBB-a, SDP će ponuditi poziciju  kantonalnog premijera  i šest ministarstava.

Bijedić je naveo da SDP TK ima dogovor još uvijek s predstavnicima DF-a i SBiH-a, no na press konferenciji, pored Bijedića bio je prisutan predsjednik KO Naše stranke, Mirsad Čamdžić.

Po svemu sudeći, na pomolu je nova koalicija i još je neizvijesno ko će formirati vlast na području najmnogoljudnijeg kantona u FBiH.

Pogledajte VIDEO

(VIDEP) Raspao se tzv. Građanski blok na području TK. Socijaldemokratska partija (SDP), koja je na području TK osvojila najveći broj glasova više ne okuplja broj zastupnika u Skupštini TK, koliko je potrebno da se formira vlast. Od 19 zastupnika, koliko ih je bilo na početku pregovora ostalo je 17, a za formiranje vlasti potrebno je 18.

Gepostet von Fejm.ba am Freitag, 22. März 2019


BH Telecom
Na vrh