fejm.ba

Lifestyle

RAMAZANSKI MENI: Ideje za večerašnji iftar

Danas je deseti dan ramazana, koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca. Ramazan je za muslimane najznačajniji mjesec u islamskom kalendaru.  Post je jedan od stubova islama kojim se iskazuje poslušnost Allahu. Postom se čisti duša od grijeha, duhovno i moralno uzdiže budući da se čovjek odriče uživanja i pokorava Allahu.

„Onome ko provede ramazan vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi biće oprošteni grijesi koje je prethodno počinio.“Resullulah, s.a.v.s.

Prijedlozi za večerašnji iftar:

Supa:

  • 1 crni luk
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica karija/curry
  • 1 l vode
  • 2 pileće kocke za supu
  • 50g riže
  • 1 kašičica paradajz pirea
  • 1 žumance
  • 2 kašike pavlake ili vrhnja za kuhanje

Priprema:

Zagrijati ulje u većoj tavi, te na njemu propržiti luk. Dodati brašno, kari, rižu, paradajz pire te vodu sa kockama za supu. Kuhati dok se riža ne skuha. Na kraju u manjoj zdjeli umutiti žumance i pavlaku, pa smjesu dodati u supu. Poslužiti toplo.

Zapečena piletina u finom umaku

  • 500g piletine
  • 3 veća ljubičasta luka
  • 1 kašičica karija
  • 1 kašičica slatke paprike u prahu
  • 2 kašike paradajz pirea ili jedan veći paradajz
  • 500ml vode
  • so
  • biber
  • ulje
  • 2 kašike griza

Priprema:

Na malo ulja peći piletinu deset minuta na najjačoj vatri. Piletinu je potrebno posoliti i pobiberiti prije pečenja. Skloniti piletinu, te na isto ulje staviti nasjeckani luk, malo propržiti pa ponovo dodati piletinu. Posuti začinima, dodati paradajz, doliti vodu i ostaviti na najjačoj vatri dok ne počne da krčka. Smanjiti temperaturu na srednju jačinu i dinstati oko pola sata. Kada je meso gotovo, dodati dvije kašike griza i pustiti da se krčka dok masa ne postane gušća. Služiti uz rižu i sezonsku salatu.

Turski desert – Keskul

  • 5dl hladnog mlijeka
  • 40g kokosa
  • 60g brašna
  • 80g šećera
  • 1 kesica vanilin šećra
  • 1 kašika maslaca / margarina

Priprema:

U malo veću šerpu staviti hladno mlijeko, kokos, šećer, vanilin šećer i lagano dodavati brašno. Umutiti žicom pa staviti na šporet da provri miješajući. Kada provri, dodati maslac ili margarin i miješati da se otopi. Skloniti, sipati u četiri manje posudice zapremine 1,5dl. Svaku prekriti providnom folijom i ohladiti par sati u frižideru. Dekorisati po želji. Preporučuje se kokos, pečeni lješnjaci ili orasi.

 

 


Custom Text
AS Tad
Na vrh