Danas je deseti dan ramazana, koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca. Ramazan je za muslimane najznačajniji mjesec u islamskom kalendaru. Post je jedan od stubova islama kojim se iskazuje poslušnost Allahu. Postom se čisti duša od grijeha, duhovno i moralno uzdiže budući da se čovjek odriče uživanja i pokorava Allahu.
„Onome ko provede ramazan vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi biće oprošteni grijesi koje je prethodno počinio.“ – Resullulah, s.a.v.s.
Prijedlozi za večerašnji iftar:
Supa:
- 1 crni luk
- 3 kašike ulja
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica karija/curry
- 1 l vode
- 2 pileće kocke za supu
- 50g riže
- 1 kašičica paradajz pirea
- 1 žumance
- 2 kašike pavlake ili vrhnja za kuhanje
Priprema:
Zagrijati ulje u većoj tavi, te na njemu propržiti luk. Dodati brašno, kari, rižu, paradajz pire te vodu sa kockama za supu. Kuhati dok se riža ne skuha. Na kraju u manjoj zdjeli umutiti žumance i pavlaku, pa smjesu dodati u supu. Poslužiti toplo.
Zapečena piletina u finom umaku
- 500g piletine
- 3 veća ljubičasta luka
- 1 kašičica karija
- 1 kašičica slatke paprike u prahu
- 2 kašike paradajz pirea ili jedan veći paradajz
- 500ml vode
- so
- biber
- ulje
- 2 kašike griza
Priprema:
Na malo ulja peći piletinu deset minuta na najjačoj vatri. Piletinu je potrebno posoliti i pobiberiti prije pečenja. Skloniti piletinu, te na isto ulje staviti nasjeckani luk, malo propržiti pa ponovo dodati piletinu. Posuti začinima, dodati paradajz, doliti vodu i ostaviti na najjačoj vatri dok ne počne da krčka. Smanjiti temperaturu na srednju jačinu i dinstati oko pola sata. Kada je meso gotovo, dodati dvije kašike griza i pustiti da se krčka dok masa ne postane gušća. Služiti uz rižu i sezonsku salatu.
Turski desert – Keskul
- 5dl hladnog mlijeka
- 40g kokosa
- 60g brašna
- 80g šećera
- 1 kesica vanilin šećra
- 1 kašika maslaca / margarina
Priprema:
U malo veću šerpu staviti hladno mlijeko, kokos, šećer, vanilin šećer i lagano dodavati brašno. Umutiti žicom pa staviti na šporet da provri miješajući. Kada provri, dodati maslac ili margarin i miješati da se otopi. Skloniti, sipati u četiri manje posudice zapremine 1,5dl. Svaku prekriti providnom folijom i ohladiti par sati u frižideru. Dekorisati po želji. Preporučuje se kokos, pečeni lješnjaci ili orasi.
