fejm.ba

Ekonomija

Rad malih i srednjih preduzeća nije podržan poslovnim ambijentom u FBiH

FOTO:FEJM

Diskusija o analizi stanja u oblasti razvoja malih i srednjih preduzeća, poduzetništva i obrta vođena je danas tokom radionice u vezi sa  izradom Strategije razvoja Federacije BiH 2021.-2027.

Strategija razvoja će odrediti osnovne smjernice društveno – ekonomskog napretka koji će rezultirati boljim životom građana Federacije. Federalni zavod za programiranje razvoja, uz podršku Vlade Federacije organizovao je i ovu, posljednju u nizu od dvanaest radionica.

Mikropreduzeća, te mala i srednja preduzeća, predstavljaju 99 posto svih preduzeća u EU. Ona osiguravaju dvije trećine radnih mjesta (uglavnom u privatnom sektoru) i zaslužna su za više od polovice cjelokupne dodane vrijednosti koju ostvaruju preduzeća u EU.

Značaj malih i srednjih preduzeća (MSP) u privredi Federacije Bosne i Hercegovine u zadnjih dvadesetak godina je sve veći. Međutim, njihov rad nije podržan poslovnim ambijentom u Federaciji BiH, jer je je opterećen birokratskim procedurama, administrativno-pravnim preprekama koje limitiraju efikasnost osnivanja firmi, odnosno funkcionisanja i razvoja malih i srednjih preduzeća. Predimenzionirana i birokratizirana administracija, kontraproduktivno djeluje na pokretanje biznisa i efikasnost poslovnog procesa firmi, rečeno je.

Također, u Federaciji BiH je evidentna opterećenost visokim poreskim obavezama i administrativnim taksama, otežan je pristup finansijama, posebno za startup firme, neusklađen je obrazovni sistem sa aspekta potreba privrede i nivoa poduzetničke kulture, nema strateškog okvira usvajanja i razvoja inovacija, itd. Sve se to odražava na konkurentnost malih i srednjih preduzeća, a ima za posljedicu usporavanje privrednog rasta, odnosno smanjenje potencijala ovog sektora u generiranju novih radnih mjesta.

Diskusiju tokom rada su vodili profesori Zdenko Klepić i Nedim Ćelebić, potičući predstavnike ključnih aktera iz oblasti razvoja malih i srednjih preduzeća, poduzetništva i obrta (Vlada Federacija BiH, federalna i kantonalna ministarstva, Privredne komore FBiH…) da prepoznaju osnovne probleme, izazove i potencijale u ovoj oblasti.

Nakon ove, kao i ostalih 12 radionica, tokom kojih su razrađene analize stanja u ključnim oblastima društveno-ekonomskog života Federacija BiH, odnosno predložena razvojna rješenja, slijedi organizacija bloka radionica tokom kojih će se definisati vizija Strategije razvoja Federacije BiH 2021.-2027., strateški ciljevi i okvirni prioriteti.

Realizaciju svih radionica koje se odnose na analizu stanja podržao je Projekat podrške integralnom razvoju u BiH, zajednički projekt UNDP-a i  Vlade Švicarske, saopćeno je iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh