fejm.ba

Društvo

Pucanj topa s brda Kicelj u Tuzli označio dolazak ramazana

FOTO:FEJM

Piše: Fatima Mehmedović

Dolazak svetog mjeseca u islamu,  ramazana  u Tuzli je obilježio pucanj topa s brda Kicelj  u 19 sati i 45 minuta, odnosno zalaskom sunca i stupanjem akšam-namaza.

Ramazan je mjesec Božije Milosti, oprosta, ibadeta, mjesec u kojem je objavljen Kur’an, Sveta Knjiga muslimana. Tokom 30 dana vjernici diljem svijeta poste, suzdržavajući se od hrane, pića, ali i loših misli, riječi i djela. Mjesec je to ibadeta i dobročinstva, mjesec duhovnog čišćenja.

Ramazan između ostalog odlikuje teravih-namaz ( zajednička molitva u džamiji) koja zbog pandemije ove godine prvi puta neće biti obavljana.

Vjernici su pozvani da molitvu umjesto u džamijama  obavljaju u svojim domovima.

“Molim dragoga Boga da nam u ovom nadolazećem mjesecu podari puno zdravlja, rahatluka, dobroga raspoloženja i da nas Allah dž.š. sačuva od ovoga iskušenja u kojem smo trenutno”, izjavio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli hafiz Ahmed efendija Huskanović.

Dodao je, da je  ovaj ramazan specifičan zbog epidemije koronavirusa, kuće i džamije su zatvorene, ali Allah dž.š. s akšam-namazom večeras otvara osam džennetskih vrata.

“Vrijednost ramazana neće biti umanjena, kao ni duhovna vrijednost i veličina ovoga mubarek vremena. Zbog toga ga iskoristimo razgovarajući sa sobom i najbližima u porodici sa kojima ćemo i iftariti. Sigurno postoji mnogo toga što smo u prethodnom vremenu zaboravili i zapostavili”,potcrtao je Huskanović.

Do kraja ovog svetog mjeseca  pucanj topa označavat će vrijeme iftara i poziv na molitvu sve do Ramazanskog bajrama, koji nastupa u nedjelju 24. maja.

 


BH Telecom
Na vrh