fejm.ba

Svijet

Prva potpredsjednica SAD Kamala Harris: Puno je posla pred nama

Novoizabrana potpredsjednica SAD Kamala Harris izjavila je danas da je pred njom i novim američkim predsjednikom Josephom Bidenom puno posla.

“Ovi izbori su mnogo više od (izbora) Joa Bidena ili mene. U pitanju je duša Amerike i naša spremnost da se borimo za nju. Puno posla je pred nama”, navela je Harris na Twitteru nakon što su Asocieted press i CNN objavili da je Biden pobjedio na predsjedničkim izborima.

Harris, senatorka iz Kalifornije, postaje potpredsjednica SAD zahvaljujući pobjedi Bidena koji ju je odabrao kao kandidatkinju za tu funkciju.

Izborom za potpredsjednicu SAD Harris “piše historiju”, pošto će biti prva žena, prva crna osoba i prva osoba s južnoazijskim porijeklom na toj funkciji, navodi AP.

Agencija Asocieted press i televizija CNN danas su proglasili pobjedu Bidena nad američkim predsjednikom, republikancem Donaldom Trumpom, poslije projekcije da će kandidat demokrata osvojiti i saveznu državu Pensilvaniju. Prethodno je pobjedio u 22 savezne države i Distriktu Kolumbija.

Osvajanjem Pensilvanije, Biden je “skupio” više od 270 elektorskih glasova, koliko je potrebno za pobjedu na izborima, prenosi Beta.


BH Telecom
Na vrh