fejm.ba

Društvo

Protesti u Mostaru:Izbori moraju biti održani

foto:fena

Građani Mostara u subotu su mirnim protestnim šetnjama  iskazali nezadovoljstvo odlukom Centralne izborne komisije (CIK) i ukazavši na neophodnost održavanja izbora u tom gradu.

Organizator prostestne šetnje koja je krenula od Sjevernog logora bila je Građanska inicijativa „Jer nas se tiče“, čiji članovi su poručili kako ne žele dopustiti da Mostar i ove godine bude grad bez izbora.

– Razočarani smo saznanjem da Centralna izborna komisija opet nije raspisala izbore za Gradsko vijeće grada Mostara. Šetnju organiziramo zbog stanja u kojem se nalazi Mostar, zbog neodržavanja izbora, nepostojanja Gradske uprave gdje smo i mi prije svega preko deponije na Uborku osjetili nemogućnost rješavanja tog, kao i drugih problema u gradu Mostaru – kazao je predsjednik Inicijative “Jer nas se tiče” Omer Hujdur.

Poručio je kako više neće dozvoliti da “šaka ljudi” odlučuje o njihovoj sudbini.

– Nećemo više trpjeti samovolju političara. Sudbina ovoga grada je u rukama ‘šake ljudi’ i nećemo dozvoliti da u naredne četiri godine odlučuju o našoj sudbini i sudbini naše djece – poručio je Hujdur.

Prosvjednu šetnju koja je krenula sa Španjolskog trga organizirao je mostarski Gradski odbor Platforme za progres, a njeni sudionici također su izrazili nezadovoljstvo odlukom CIK-a te poručili kako se volja građana Mostara mora pokazati na izborima.

– Odlučili smo i na ovaj način dignuti glas i kazati kako konačno nakon dvanaest godina imamo pravo birati i biti birani. Nažalost, Mostar za razliku od drugih sredina već dvanaest godina nema to pravo. Već deset godina dvije vodeće nacionalne stranke pregovaraju i ne mogu naći rješenje i mislim da se nikada neće dogovoriti. Platforma za progres je prepoznala važnost Mostara i mišljenja smo kako Mostar bude uređen tako će biti uređena i BiH– kazao je član Političkog savjeta Platforme za progres Edin Batlak.

Posjetio je kako je ta stranka ranije ove godine ponudila dokument koji obuhvaća principe i rješenja za političko uređenje grada Mostara.

– Mišljenja smo da je naše rješenje dugoročno i da se jednom okovi Mostara moraju skinuti, jer on ima sve predispozicije da bude najbolji i najrazvijeniji grad u cijelog BiH- kazao je Batlak.

Današnjom protestnom šetnjom, kako je dodao, žele poručiti kako je dosta beznađa “jer se ovo suštinski pretvorilo u tiraniju nad običnim građanima koji su željni mirnog života”.

Tokom protesta u Mostaru građani su se pridržavali propisanih epidemioloških mjera.


BH Telecom
Na vrh