fejm.ba

Društvo

Prosvjetni radnici obilježili Svjetski dan učitelja

Prigodna svečanost za učitelje, nastavnike, profesore i direktore održana je u petak u Narodnom pozorištu Mostar u povodu Svjetskog dana učitelja, a u organizaciji Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Program je svečano otvorio resorni ministar Rašid Hadžović, te je prosvjetnim radnicima umirovljenim u periodu od 5. oktobra 2018. do 5. oktobra 2019. godine uručio Zahvalnice za dugogodišnji, predani rad i doprinos odgojno-obrazovnom procesu.

Ministar je istaknuo značaj rada i uloge učitelja, nastavnika i profesora u odgoju i obrazovanju djece, saopćeno je iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a.

“Kvalitetan učitelj je organizator i voditelj nastavnog procesa, mentor, motivator i ravnopravni suradnik i zato veliku zahvalnost i poštovanje na trudu i znanju koje prenose, na pažnji i strpljenju koje daruju našoj djeci vodeći ih do novih školskih, ali i onih životnih spoznaja, upućujem upravo našim nastavnicima”, kazao je Hadžović.

Dodao je kako je kvaliteta obrazovanja najvažnija za uspjeh i razvoj jedne zemlje.

“Profesija prosvjetnog radnika kao stuba razvoja zajednice mora se prepoznavati i značajno više cijeniti u našem društvu. Kvalitetnog obrazovanja nema bez adekvatnih uvjeta školovanja, ali ni bez kvalitetnog statusa nastavnika”, kazao je ministar Hadžović.

Također, istaknuo je kako će navedeno Ministarstvo i dalje raditi kako bi se unaprijedilo obrazovanje, a doprinoseći tako rješenju koje za cilj ima stvaranje boljih uvjeta obrazovanja i bolju poziciju prosvjetnog radnika.

Cilj je Svjetskog dana učitelja isticanje društvene važnosti rada svih učitelja i nastavnika i utjecaja prosvjetnih radnika na razvoj društva u cjelini i zato se ovaj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, stoji u saopćenju.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh