fejm.ba

Društvo

Prosvjetni radnici obilježili Svjetski dan učitelja

Prigodna svečanost za učitelje, nastavnike, profesore i direktore održana je u petak u Narodnom pozorištu Mostar u povodu Svjetskog dana učitelja, a u organizaciji Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Program je svečano otvorio resorni ministar Rašid Hadžović, te je prosvjetnim radnicima umirovljenim u periodu od 5. oktobra 2018. do 5. oktobra 2019. godine uručio Zahvalnice za dugogodišnji, predani rad i doprinos odgojno-obrazovnom procesu.

Ministar je istaknuo značaj rada i uloge učitelja, nastavnika i profesora u odgoju i obrazovanju djece, saopćeno je iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a.

“Kvalitetan učitelj je organizator i voditelj nastavnog procesa, mentor, motivator i ravnopravni suradnik i zato veliku zahvalnost i poštovanje na trudu i znanju koje prenose, na pažnji i strpljenju koje daruju našoj djeci vodeći ih do novih školskih, ali i onih životnih spoznaja, upućujem upravo našim nastavnicima”, kazao je Hadžović.

Dodao je kako je kvaliteta obrazovanja najvažnija za uspjeh i razvoj jedne zemlje.

“Profesija prosvjetnog radnika kao stuba razvoja zajednice mora se prepoznavati i značajno više cijeniti u našem društvu. Kvalitetnog obrazovanja nema bez adekvatnih uvjeta školovanja, ali ni bez kvalitetnog statusa nastavnika”, kazao je ministar Hadžović.

Također, istaknuo je kako će navedeno Ministarstvo i dalje raditi kako bi se unaprijedilo obrazovanje, a doprinoseći tako rješenju koje za cilj ima stvaranje boljih uvjeta obrazovanja i bolju poziciju prosvjetnog radnika.

Cilj je Svjetskog dana učitelja isticanje društvene važnosti rada svih učitelja i nastavnika i utjecaja prosvjetnih radnika na razvoj društva u cjelini i zato se ovaj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, stoji u saopćenju.


BH Telecom
Na vrh