fejm.ba

Vrijeme

Prosječna ili malo toplija zima od prosjeka

Prema dostupnim materijalima evropskih (DWD – Njemačka, Met Office – Velika Britanija, Meteo France – Francuska) i svjetskih prognostičkih centara (IRI, NOAA – SAD) za dugoročnu prognozu, zima 2018/2019. bit će nadprosječno topla u južnim područjima Hercegovine.

U Bosni i sjevernoj Hercegovini očekuju se prosječne ili tek nešto veće srednje temperature, u odnosu na referentni period 1981-2010 godina.

Vjerovatnoća ostvarenja prognoze za južnu Hercegovinu je umjerena, oko 45 posto, za Bosnu i sjevernu Hercegovinu je manja od 40 posto.

Iako se očekuje prosječna ili malo toplija zima od prosjeka, to ne znači da u pomenuta tri mjeseca neće biti razdoblja sa izrazito nižim (usljed prodora hladne zračne mase sa sjevera kontinenta) kao i razdoblja sa znatno višim temperaturama zraka (prodorom zračnih masa sa juga Evrope) u odnosu na uobičajene vrijednosti, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Prognoza količine padavina za dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana, u odnosu na prognozu temperature zraka. Prema istim prognostičkim materijalima, ukupne količine padavina u Hercegovini, tokom zime 2018/2019. godine, trebale bi biti veće od prosječnih. U Bosni se očekuje da ukupna suma padavina za aktuelnu zimu, bude u granicama prosjeka, u odnosu na referentni niz 1981-2010. godina.

Dostupni prognostički materijali za područje Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju umjerenu (oko 50 posto) vjerovatnoću ostvarenja prognoze. Za ovako dug period nije moguće precizirati tip padavina. U naredna tri mjeseca nisu isključeni duži sušni periodi, ali i kraća razdoblja sa izraženijom količinom padavina.

U poređenju sa zimom 2017/2018. godine, predstojeća bi trebala biti malo hladnija.
Ukupne količine padavina tokom zime 2018/2019. trebale bi biti više u odnosu na prethodnu zimsku sezonu.

Za izradu dugoročne prognoze vremena korišteni su produkti Federalnog hidrometeorološkog zavoda, izgledi vremena za jugoistočnu Evropu (SEECOF) i izgledi vremena za Mediteran (MEDCOF), kao i produkti drugih centara za dugoročnu prognozu.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh