fejm.ba

Društvo

Promovirana knjiga Kardiovaskularne bolesti i komorbiditeti Jasmina Čaluka i Daniele Lončar

U  prepunoj kongresnoj dvorani hotela Mellain u Tuzli sinoć je  predstavljena knjiga “Kardiovaskularne bolesti i komorbiditeti” uglednih liječnika, Prof. dr. sci. med. Jasmina Čaluka i Doc. dr. sci. med. Daniele Lončar iz Tuzle.

Recenzenti knjige su Prof. dr sc. med. Mehmed Kulić iz Sarajeva i Prof. Prim. dr sc. med. Mario Ivanuša iz Zagreba.

Promotori su bili neurolog Omer Ibrahimagić i kardiolozi Zumreta Kušljugić i Ibrahim Terzić.

Dr. Jasmin Čaluk, internista kardiolog, jedan od autora knjige kazao je da se ova knjiga se bavi najkompleksnijim pacijentima u kardiologiji.

“Pacijenti koji su oboljeli, ne samo od kardiovaskularnih, nego i od drugih bolesti, kojima se, inače, bave druge specijalnosti medicine kao sto su neurologija, hematologija, hirurgija, ginekologija, anesteziologija… Nekad je vrlo teško dijagnosticirati i liječiti takve pacijente, jer upravo zbog pridruženih stanja ili bolesti, kao što su, na primjer, trudnoća, poremećaji štitnjače, bubrežna insuficijencija i slične, postoje limitacije u primjeni lijekova i terapijskih procedura. Upravo ovu kompleksnu medicinsku problematiku pokušali smo približiti čitateljima kroz zajednički napor tridesetak autora, doktora iz Sarajeva i Tuzle, koji su ugledni eksperti u raznim oblastima medicine, dodao je.

Citirana je najnovija medicinska literatura, korištena najsavremenija istraživanja i najaktualnije medicinske smjernice za dijagnostiku i liječenje. Knjiga je koncipirana istovremeno kao praktičan priručnik za svakodnevnu upotrebu, ali i vrijedan izvor informacija iz najrelevantnijih naučnih istraživanja. Namijenjena je gotovo svim oblastima medicine i uvjeren sam da će u stručnim krugovima biti dobro prihvaćena.

Autorica knjige dr. Daniela Lončar, internista iz UKC Tuzla istaknula je da knjiga „Kardiovaskularne bolesti i komorbiditeti“ nije nastala isključivo iz akademskih, već iz praktičnih razloga.

Motiv je, kako kaže bio pružiti liječnicima, na jednom mjestu, relevantna znanja o liječenju pacijenata sa kardiovaskularnim oboljenjima i pridruženim komorbiditetima, te istaći značaj multidisciplinarnog pristupa prilikom njihovog liječenja.

Potreba za štivom javila se nakon dugogodišnjeg rada sa pacijentima koji su liječeni od različitih primarnih oboljenja, a kod kojih je dokazano da su najčešći razlozi mortaliteta promjene na kardiovaskularnom sistemu. Od ideje do večeras, proslo je dvije godine, dodala je.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su  uzrok morbiditeta i mortaliteta kod pacijenata sa terminalnim zatajenjem bubrega, pacijenata sa reumatološkim i autoimunim poremećajima, ali i inflamatornim bolestima crijeva itd, naglasila je.

Srčana insuficijencija i endokarditis su, rijetke, ali potencijalno fatalne komplikacije pojedinih infektivnih oboljenja. Svi ovi pacijenti izloženi su uticaju tradicionalnih, ali i netradicionalnih faktora rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja, koji su u knjizi detaljno opisani. Ako se sjetimo da srce u prosjeku kuca 100.000 puta na dan i 36 miliona puta godišnje, svaka nova, na dokazima bazirana informacija o srcu i promjenama na njemu, dobiće svoj smisao, ističe Lončar.

„Kardiovaskularne bolesti i komorbiditeti“ objavila je izdavačka kuća TKD „Šahinpašić“

Nakon promocije u Tuzli, ova knjiga će biti promovisana u Sarajevu 21. marta 2019. godine.

 


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh