fejm.ba

Društvo

Promocija knjige Kako (pro)voditi ljubav, Vahide Djedović 10.decembra u Tuzli

Knjiga Kako (pro)voditi ljubav, spisateljice Vahide Djedović bit će promovirana u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Derviš Sušić u Tuzli u 10. decembra 2019. u  18:30h.

Veze su danas najaktuelnija tema o kojoj vole da pričaju i u njih se upuštaju i mladi i stari i ovo je, naizgled, jedina društvena igra koju vredi igrati, uprkos rizicima koje ona donosi.

Romantična ljubav je glavni junak ove knjge, dok su  sporedni junaci  njeni konzumenti: muškarci i žene koji  su u očaravajućoj potrazi za čudesnim pogledima, usplamtalom strašću, neispričanim pričama, vlastitim ispunjenjem… ali i kada im se učini da su to našli,  često se osjećaju razočarano, jer nakon izvesnog vremena, strast splasne, a iluzija izbledi.

Tada su prepušteni sebi i svojoj domišljatosti kako da se reše ove patnje koja je uzrok  bezbroj neprospavanih noći.

Svi žudimo za nekom sigurnošću i zajedništvom, mnogi očajno žele stupiti u vezu, ali ipak, zazirući od (po)vezanosti, jer se boje da će im takvo stanje odneti osećaj slobode. U ovoj knjizi ljubavni odnosi imaju dva lica, s tim, što se jedno lice ređe viđa, a to je lice ljubavi, poštovanja i poverenja. Drugo lice je lice romantične ljubavi, a od nje i lice problema, previranja, nedovoljno dobre komunikacije, lice prevare…

Ova knjiga razmatra ovo drugo  lice, lice romantične ljubavi koje nas cesto navodi na pogrešne puteve, ali  i da, čineći neke promene, možemo naći pravi put istinske ljubavi.

Za razliku od autorkine prve knjige „Obuci košulju sretnog čovjeka“ koja povezuje tri priče o ženama koje su u potrazi za srećom i, druge knjige „Terapeut ljubavi“ koja ima pregršt autenticnih priča iz autorkine psihoterapeutske prakse, knjiga „Kako (pro)voditi ljubav“ objašnjava kako nas romantična ljubav često odvodi na stranputice, prebrze i pogrešne odluke, izbore, koji nam mogu upropastiti život.

Također, ovo je knjiga o romantičnim zabludama o srodnoj duši, o preljubama, o seksualnim (dis)funkcijama i fantazijama, o umeću vođenja ljubavi, kao i o tome kako romantična ljubav može da preraste u pravu ljubav, ako osvestimo predstave romantične ljubavi.

Za sve one koji se nalaze na ljubavnoj raskrsnici, u enigmi zaljubljenosti, ili na bilo koji drugi način imaju ljubavnu dilemu, ovo je knjga koju svakako vredi pročitati-   dr. Radivoje Delić, klinički hipnoterapeut i psihoterapeut

Ljubav, zaljubljenost, strast,zdravi i srećni partnerski odnosi su svakako teme koje nas prate decenijama i vekovima.Kako u stara dobra vremena, bez naučno- tehnoloskih pomagala, ili danas, kada manje više  živimo virtuelne živote, ipak svi smo u manjoj ili većoj meri preokupirani ljubavlju.Da li tražimo istu ili bežimo od nje, ipak deo je našeg svakodnevnog života i u mnogome boji druge životne segmente.

Autorica, svojim znanjem, ličnim iskustvom, iskustvom svojih klijenata, u terapeutskoj sobi pravi ovu knjigu da nama, porodičnim terapeutima (bračnim savetnicima), drugim kolegama i svim citaocima, bilo muškarcima ili ženama , pokušava pojasniti ljubavne koncepte. Onakva kakva jeste, harizmatična, razigrana, vesela, domišljata, tako i piše. Lako,pitko,razumljivo, interesantno, sve vreme nas podsećajuci  zašto smo i kako u ljubavnoj igri. Definitivno, knjiga koju treba da posedujemo svi mi koji želimo zdrav , srećan i uspešan  partnerski zivot-Tanja Bozic, psiholog I sistemski porodični psihoterapeut.

Vahida Djedović, danas je jedna od najčitanijih bosanskohercegovačkih autorica savremenog doba, a pored toga što je psihoterapeutkinja i spisatejica, aktivna je i kao kolumnistica i naučnica. Njena prva knjiga, Obući košulju sretnog čovjeka, za kratko vrijeme postala je omijena ženska literatura, a rado su je čitali i muškarci. Kao psihoterapeutkinja, svoje priče bazira na ličnom iskustvu, a svi njeni likovi, govore o svakodnevnim ljudskim problemima i egzistencijalnim pitanjima, koje ona pokušava riješiti i odgovoriti na njih. Druga knjiga Terapeut ljubavi otvara raspravu o različitosti između zaljubljenosti i ljubavi, te o različitostima ljubavnih problema koji muče žene i, posebno, koji muče muškarce.  Treća knjiga Kako (pro)voditi ljubav bazira se na pretpostavkama o romantičnoj ljubavi, te kako nas takva ljubav često razočara i kako utječe na nas da sklapamo brakove, odlazimo u tuđe krevete, uništava nam živote,  ali na kraju nam daje preporuku za zdrave i stabilne ljubavne odnose.

Vahida je jedna  od najpoznatijih psihoterapeutkinja u Bosni i Hercegovini, ali i u regionu. Za vrijeme studija književnosti, put ju je odveo na Kliniku za psihijatriju, a ovaj opet na obrazovanje iz psihoterapije. Analitička psihoterapija i književnost, otvorili su joj druge mogućnosti, pa je ovaj spoj napisala u svojoj magistarskoj radnji, kao biblioterapiju koja se izuzetno korisno pokazala u radu sa djecom do dvanaest godina. Doktorirala je na vezi između kreativnosti i emocionalne inteligencije, na pedagoškom fakultetu. Rad na Klinici za psihijatriju omogućio joj je odlično poznavanje psihopatologije.

Radi kao gostujući predavač na nekoliko univerziteta, vodi seminare, radionice i konferencije o ljubavi, sreći, uspjehu, odnosno, o svemu onome što današnjem čovjeku nedostaje za ispunjen život.

Živi i radi u Tuzli i Beogradu.

 

 


BH Telecom
Na vrh