fejm.ba

Vijesti

Pripadnici SIPA-e izvršili pretrese na tri lokacije u Tuzli i Lukavcu

FOTO:ILUSTRACIJA

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Tuzli i Lukavcu pretresli tri lokacije koje koriste dvije osumnjičene osobe.

Pretresi su izvršeni s ciljem pronalaska tragova i predmeta koji se dovode u vezu sa počinjenjem krivičnih djela – carinska prevara i pranje novca u vezi sa krivičnim djelima produženo krivično djelo, člana 124 KZBiH ‘osnovi odgovornosti pravne osobe’ i člana 128 ‘produženo djelo i krivična odgovornost pravnih osoba’ istog zakona.

Tokom pretresa policijski službenici SIPA-e su otkrili i privremeno oduzeli dva mobilna telefona procesne jedinice računara, određena količina novca, te razna poslovna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Naime, osumnjičeni su u svojstvu vlasnika i odgovornih osoba u dvije pravne osobe iz Lukavca, u namjeri izbjegavanja plaćanja carine i drugih uvoznih dadžbina, carinskim organima BiH podnosili fakture lažnog sadržaja sa višestruko umanjenom vrijednošću robe, pa su po tom osnovu osumnjičeni platili carinu i druge uvozne dadžbine u manjem iznosu.

Na taj način je izbjegnuto plaćanje carine i drugih dadžbina koje se plaćaju prilikom uvoza robe u ukupnom iznosu od 784.486,00 KM, za koji iznos je oštećen Budžet BiH.

Spomenute aktivnosti izvršene su u saradnji sa ovlaštenim službenim osobama Uprave za indirektno oporezivanje BiH i policijskim službenicima MUP-a Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz SIPA-e.


Custom Text
AS Tad

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2020 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh