fejm.ba

Svijet

Preživljavanje 60.000 sirijskih izbjeglica u neuslovnim šatorima u Libanu

Borba za opstanak oko 60.000 sirijskih izbjeglica, smještenih u šatorima u kampu na periferiji pograničnog libanskog grada Arsal, postala je teža u zimskim danima, ali i zbog činjenice da humanitarna pomoć ne stiže kao prethodnih godina, piše Anadolu Agency (AA).

Teški zimski uslovi u Libanu paralizirali su živote sirijskih izbjeglica, koji su bježeći od rata u zemlji završili u šatorima u ovom gradu.

Basil Haciri, načelnik opštine Arsal, izjavio je za AA da je na tom planinskom području, u blizini granice sa Sirijom, prije 2011. godine, živjelo oko 40.000 stanovnika.

Podsjetio je da je broj izbjeglica znao dosezati i 120.000. Haciri je pojasnio da je bilo nemoguće opskrbiti sve osobe koje su se nalazile na tom području jer su, pored toga, ranije imali probleme i s pomoći lokalnom stanovništvu.

Zbog toga je, kako je kazao, veliki broj osoba napustio područje. Trenutno je u kampu u Arsalu smješteno oko 60.000 sirijskih izbjeglica.

Izbjeglice, prema Hacirijevim riječima, žive u 126 šatora i uz humanitarnu pomoć Ujedinjenih nacija (UN) i međunarodnih humanitarnih organizacija.

Međutim, u posljednje vrijeme izbjeglicama na tom području ne dolazi dovoljno te pomoći. Pored nedovoljne humanitarne pomoći, život sirijskih izbjeglica u tom dijelu Libana, otežavaju i teški zimski uslovi.

Zima je nepodnošljiva i zbog neuslovnih šatora, većinom napravljenih od najlona i tkanine.

Načelnik Arsala posjetio je kamp tokom udara oluje “Norma” i uvjerio se u loše uslove u kojima žive sirijske izbjeglice.

“Sirijske izbjeglice u šatorskom naselju nemaju čak ni osnovne potrepštine za život, hranu kao ni mogućnost da se ugriju u ovim zimskim danima. Vidjeli smo šatore u koje ulazi i izlazi voda i ljude koji očajnički čekaju u njima”, pojasnio je Haciri.

Poručio je da sirijske izbjeglice nisu samo odgovornost Libana nego cijele međunarodne zajednice. Pozvao je cijeli svijet da pomognu izbjeglicama koje su spas od rata pronašle u ovoj zemlji.

Haciri smatra da nije lako pružiti odgovarajući pomoć ljudima u mjestu u kojem je nekada živjelo 40.000, a sada 100.000 ljudi.

“Život je puno teži u zimskim danima. Ni šatori, koji se koriste već sedam godina, nisu od neke pomoći. Danas imamo više potrebe za pomoći nego 2011. godine, kada je počeo rat u Siriji”, naglasio je Haciri.

Podsjetio je i da su prošle godine u izbjegličkom kampu u Arsalu imali i smrtne slučajeve, od posljedica smrzavanja. Međutim, ove godine nije bilo takvih slučajeva.

U šatorima, izjavio je Haciri, izbjeglice koriste peć ili električne grijalice što dovodi i do požara. U požaru prošle godine smrtno je stradalo osam osoba.

Prema podacima Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), krajem 2017. godine u Libanu je registrovano 997.000 sirijskih izbjeglica.

Grad Arsal, koji se nalazi 125 kilometara sjeveroistočno od Bejruta, predstavljao je mjesto čestih borbi između sirijskih oružanih grupa, Hezbollaha i libanske vojske.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh