fejm.ba

Društvo

Premijer Suljkanović svečano otvorio Općinski sud u Srebreniku

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, dopredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Ružica Jukić i načelnik Općine Srebrenik Nihad Omerović simboličnim presijecanjem vrpce svečano su otvorili zgradu Općinskog suda i ozvaničili početak rada novoformiranog suda u Srebreniku. Prve aktivnosti za ponovno osnivanje Općinskog sud u Srebreniku, nakon što je ukinut 2003. godine, počele su Izmjenama i dopunama Zakona o sudovima u Federaciji BiH još 2013. godine.

„Od 2017. kada su pokrenute aktivnosti na stvaranju uslova za početak rada ovog suda, potpisivanjem Protokola između Ministarstva pravosuđa i uprave i Općine Srebrenik pozitivnom energijom i dobrom saradnjom uspjeli smo staviti u funkciju Sud u Srebeniku koji će rasteretiti, do sada nadležni Općinski sud u Gradačcu, za gotovo 10 000 predmeta. Pored toga, nije zanemariv ni broj novootvorenih radnih mjesta“, rekao je ovom prilikom premijer Suljkanović.

Dodao je, da su  u Budžetu Tuzlanskog kantona planirana i sredstva za plaće, naknade i druga materijalna prava za ukupno dvadeset uposlenika kao i za nabavku neophodne opreme što sva dosadašnja izdvajanja podiže na gotovo million KM.

Ministarstvo pravosuđa i uprave finansiralo je rekonstrukciju i adaptaciju stare općinske zgrade u iznosu od 267.656 KM što je 68% vrijednosti ugovorenih radova dok je iz budžeta Općine Srebrenik izdvojeno je 125.956 KM.

Kako je istaknuo Muhamed Vejzović, v.d. predsjednika Općinskog suda Srebrenik u novoformiranom sudu u Srebreniku sistematizirana su 33 radna mjesta, od kojih je trenutno popunjeno 14, među kojima su i četiri sudije. U toku je procedura imenovanja još jednog sudije i prijema većeg broja namještenika, tako da bi novoformirani sud uskoro mogao početi s radom u punom kapacitetu.

Prema riječima općinskog načelnika Nihada Omerovića, formiranjem Suda i nedavnim vraćanjem sjedišta Policijske uprave, Srebrenik je poprimio sve karakteristike savremene gradske sredine.

Prigodnoj svečanosti prisustvovali su predstavnici privrednog i kulturnog života Općine Srebrenik i Tuzlanskog kantona te predsjednici pravosudnih institucija iz susjednih općina.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh