fejm.ba

Društvo

Praktičarka zvučne masaže Alma Lepir: Zvuk je medicina budućnosti

U vrijeme brzog načina života kada su stres i napetost postali dio svakodnevice, zasigurno da ljudi traže načine djelotvornog opuštanja. Boravak u prirodi, čitanje dobre knjige, uživanje u šoljici kvalitetnog čaja ili kafe zasigurno su samo neki od načina opuštanja. Sve popularnije postaju i masaže u koje je uključen zvuk.

Zvukoterapija je oblik tretmana u kojem se pomoću vibracije zvuka otkrivaju i otklanjaju energetske, fizičke i psihičke blokade. Može imati različite oblike, ovisno o načinu i instrumentima koji se koriste (tibetanske zdjele, planetarni gongovi, šamanski bubanj, zvučne viljuške i tome slično). Jedan od oblika zvukoterapije je zvučna masaža.

Zvučna masaža po Peter Hess metodi zastupljena je i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a primjenjuje se u Centru za kreativni rast i razvoj LER. Masažu izvodi certificirana praktičarka Peter Hess zvučne masaže Alma Lepir, magistar muzike iz oblasti metodike muzičke nastave koja je o masaži razgovarala s novinarkom Anadolu Agency (AA).

Lepir je podsjetila kako je Peter Hess, fizičar i pedagog, proveo niz istraživanja i eksperimenata o utjecaju tradicionalne muzike na ljudski um i tijelo, što je bila osnova za njegovu metodu zvučne masaže. Dodala je kako je Hess proputovao mnoge zemlje i došao do Indije, Tibeta i Himalaja, gdje se upoznao s tibetanskim zvučnim (pjevajućim) zdjelama.

“One su inače služile za čuvanje hrane, jer su napravljene od plemenitih metala… Zlato, srebro, cink, bakar, željezo, živa, platina.. jako puno njih je u jednoj zdjeli. S tim da to podneblje nije bilo bogato mineralima, tj. hrana nije bila bogata mineralima i onda su oni stavljali hranu u zdjelice i lagano ozvučavali i tako je ta hrana ustvari postajala mineralizirana”, rekla je Lepir.

Obzirom da je Hess bio fizičar, utjecaj zvuka na zdravlje bio mu je posebno interesantan.

– Otvaranje akademije “Peter Hess” u BiH – 

Masaža zvučnim zdjelama temelji se na drevnom znanju o djelovanju zvuka na zdravlje ljudi. Peter Hess zvučna masaža je, pojašnjava Lepir, djelotvorna metoda koja se izvodi terapijskim zvučnim zdjelama prema individualnim potrebama svake osobe.

“O zvukoterapiji možemo govoriti u posljednjih pedesetak godina, ali instrumenti koji se koriste i uopšte drevno znanje o djelovanju zvuka na zdravlje čovjeka je puno starije”, rekla je Lepir.

Lepir je edukaciju završila u Zagrebu, a pojasnila je kako u svijetu postoji 26 akademija “Peter Hess”, ali je krovna organizacija u Njemačkoj. Namjeravaju jednu otvoriti i u BiH. Lepir je istakla kako su pregovori pri kraju, ali da još uvijek ne mogu tačno reći kada će akademija u BiH biti zvanično otvorena. U proljetnom periodu je planirano i organiziranje prve edukacije zvučne masaže, na koju su pozvani stručnjaci iz regije.

– Muzikoterapija i zvukoterapija različite –

Lepir je dodala kako se muzikom bavi cijeli život i da je muzikoterapija bila posebno polje njenog interesovanja.

“U 25. godini sam bolovala od Hočkina – tumora limfnih žlijezda i tako i kreće sva moja priča o istraživanju raznoraznih alternativnih pravaca. Lagano sam ‘kopala’ po površini i ono što je mene najviše zainteresovalo, a kako mi je i struka bila muzika, uvijek sam se nekako bazirala na utjecaju muzike i zvuka na čovjeka”, pojasnila je Lepir.

Dodala je kako je kroz muzikoterapiju mnogo naučila te istakla da je dugo radila i u Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju i njen je zadatak bio muziku približiti gluhima i pojasnila da se cijeli njen put i istraživanja bazirao na frekvencijama i vibracijama.

Ipak, naglasila je i razliku između zvukoterapije i muzikoterapije.

Zvukoterapija i muzikoterapija u biti nemaju neke velike veze. Muzikoterapija ima muziku kao sredstvo za postizanje određenog cilja, tipa jačanja samopouzdanja ili bilo kojih drugih faktora u životu i koristi klasične instrumente, a zvukoterapija je potpuno drugačija. Ona se bazira na zvuku, frekvenciji i vibraciji. Tu nema puno muzike u smislu harmonijskih akorda, ali da, prave harmonično zračenje, atmosferu i sam alikvotni niz od tonova koji se ispuštaju iz jednog instrumenta, jeste harmoničan”, pojasnila je Lepir.

Naglasila je kako se u zvukoterapiji ne koriste klasični instrumenti već tibetanske zdjele i drugi instrumenti s prirodnim frekvencijama koji dobro utječu na zdravlje čovjeka i organizam.

Dodala je kako nisu isti tretmani muzikoterapije i zvukoterapije kao ni metod ni princip rada.

– Zvukoterapija potpora konvencionalnim metodama –

Pojasnila je i kako zvukoterapija pripada alternativnom pravcu utjecaja na zdravlje čovjeka, ali se ona ne smatra izborom liječenja niti nekim zvaničnim pravcem alternativne medicine, već je riječ o izuzetno dobroj terapiji protiv stresa, umora, depresije, anksioznosti i tome slično.

Tako da o zvukoterapiji ne možemo govoriti kao o alternativnoj medicini. Ono što volim reći, i u što sam duboko ubijeđena, vjerujem da je zvuk medicina budućnosti. Ne u smislu klasične medicine, jer zvukoterapija je jako dobra podrška nekom od već konvencionalnih pravaca liječenja, ali medicine budućnosti u smislu postavljanja generalnog balansa i harmonije cijelog našeg bića i tijela, jer u današnjem užurbanom životu to je jako narušeno. Svaki naš tjelesni simptom ima korijen u našim mislima i emocijama”, rekla je Lepir.

Smatra kako bol ima svoj uzrok i da se rješavanjem boli ne rješava uzrok.

Lepir, koja se prakticiranjem zvučne masaže bavi nekoliko godina, ističe kako jedan tretman traje otprilike sat, s tim da masaža traje između 45 i 50 minuta.

Tokom tretmana, zvučne zdjele se pažljivo polažu na obučeno tijelo ili pred njega te se lagano ozvučavaju palicama. Njihov blag i skladan zvuk apsorbira se i ubrzo dovodi u stanje duboke relaksacije. Ritmične zvučne vibracije šire se od mjesta gdje je zdjela položena na cijelo tijelo i tako stvaraju suptilne vibracije.

Lepir pojašnjava kako je cijelo tijelo preplavljeno zvukom i da se protok zvuka osjeća i doživljava kao pročišćavanje, osvježenje i energiziranje. Uspjeh tretmana zavisi i od cilja s kojim je osoba došla, ali i lične spremnosti, koliko je čovjek spreman prihvatiti svaku promjenu koja dolazi.

Zvukoterapiju preporučuje svakome, bilo da je riječ o osobi s ili bez zdravstvenih poteškoća. Smatra da je to odlična terapija protiv stresa, depresije, umora, negativnih emocija i drugih posljedica poremećene ravnoteže u tijelu. Zvukoterapija nema ograničenja, pojašnjava Lepir, ni u dobi ni u spolu, a preporučuje se i trudnicama i novorođenčadi.

Osobama s dobrim zdravljem zvukoterapija će pružiti podršku u svakodnevnim aktivnostima, pojačati koncentraciju, samopouzdanje, motivaciju, energizirati biće, pojačati volju, harmonizirati i revitalizirati tijelo, a osobama s narušenim zdravstvenim stanjem, pružit će olakšanje od bolova.

Ono što je važno napomenuti jeste da zvuk i zvukoterapija dolazi do svih nivoa našeg bića, tako da utječe na naš energetski, psihički mentalni, emotivni i tjelesni nivo bića. Ukoliko se nalazi blokada na bilo kojem od tih nivoa, zvukoterapija i zvuk sa svim frekvencijama i instrumenti imaju mogućnost otkrivanja i otklanjanja tih blokada”, pojasnila je Lepir.

Osim zvučne masaže, u Centru LER mogu se pronaći i drugi vidovi zvukoterapije kao što su zvučne kupke, vodene fantazije, meditacije, primjena zvukoterapije u dječjim grupama i slično.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh