fejm.ba

Društvo

Povodom godišnjice genocida u Srebrenici u svim džamijama 10. jula uči se Salla

Ove godine će se prvi put 10. jula jednoobrazno u svim džamijama na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za žrtve genocida u Srebrenici učiti Salla.

Salla je u islamskoj tradiciji Bošnjaka oglašavanje nečije smrti, i na taj način će se u svim džamijama i džematima odati počast svim nevinim žrtvama genocida. Salla se uči na arapskom jeziku i ta praksa će biti nastavljena i u budućnosti.

Vijeće muftija i Rijaset IZ u BiH su na sjednici usvojili Program vjerskog obilježavanja godišnjice genocida nad muslimanima Bošnjacima, koji uključuje: klanjanje dženaza-namaza žrtvama genocida, hutbu, učenje hatme, Jasin-i-šerifa, kelime-i tevhida, Salle, zikra i dove.

Programa obilježavanja godišnjice genocida predviđa da se Salla uči 10. jula, prije ezana za podne namaz u svim džamijama/mesdžidima na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, o čemu će imami i službeno biti obaviješteni.

Također, posebnim Protokolom dženaze za žrtve Prijedora i Kozarca predviđeno je da se Salla uči u svim džamijama Muftiluka bihaćkog svakog 19. jula.

Uprava za vjerske poslove Rijaseta pripremila je tekst Salle i audio-snimak, koji uči hafiz Mensur-ef. Malkić, javlja MINA.


BH Telecom
Na vrh