fejm.ba

Crna hronika

Potvrđena optužnica protiv Željka Novakovića kojom se tereti za ratni zločin

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu kojom se Željko Novaković tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se navodi da se od početka maja 1992. godine, pa najmanje do septembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada koji su provodile vojska, policija, teritorijalna odbrana, naoružane grupe ljudi i paravojne formacije srpskih snaga tzv. srpske Republike Bosne i Hercegovine, kasnije Vojske Republike Srpske, na civilno nesrpsko stanovništvo na području općine Bosanski Novi, izvršen oružani napad  na civilna naselja – Donje Agiće, Gornje Agiće, Crnu Rijeku, Suhaču, Hoziće, Blagaj, Aliće, Ekiće i druga naselja u dolini Japre, Urije, kao i druga naselja nastanjena bošnjačkim stanovništvom u navedenoj općini.

U tom napadu, kako se navodi, uništavani su civilni objekti, civilno stanovništvo nesrpske nacionalnosti ubijano i istjerano iz svojih domova koji su zapaljeni i pljačkani, muškarci su odvođeni i zatvarani na stadion „Mlakve“ i Vatrogasni dom u Bosanskom Novom, a preko 4.000 civila je teretnim vozom premješteno u pravcu Doboja.

Progon je nastavljen tako što je s područja Bosanskog Novog protjerano najmanje 13.000 civila nesrpske nacionalnosti.

U optužnici se navodi da je optuženi Željko Novaković, kao pripadnik srpskih oružanih snaga, znajući za navedeni napad, svjestan da njihove radnje predstavljaju dio tog napada, učestvovao u progonu civilnog nesrpskog stanovništva općine Bosanski Novi na etničkoj i vjerskoj osnovi i to – ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjene u namjeri i nanošenjem velike patnje, saopćeno je iz Suda BiH.


BH Telecom
Na vrh