fejm.ba

Vijesti

Potvrđena optužnica protiv Gorana Mojovića za rušenje Aladža džamije u Foči

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Gorana Mojovića koji se tereti da je 2. augusta 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) izazivanjem eksplozije  u potpunosti uništio kulturno-historijski i religijski spomenik Aladža džamija u Foči.

Prema optužnici, Mojović je 2. augusta 1992. godine, u večernim satima, kao svojstvu načelnika Inžinjerijske jedinice Taktičke grupe Foča Vojske Republike Srpske (VRS), došao u vojne prostorije Taktičke grupe Foča u Velečevu te prenio prisutnim pripadnicima naredbu da se sruši „Aladža“ džamija.

Kako je navedno, dvojica prisutnih srpskih vojnika odbili da izvrše tu naredbu, dok je Rajko Milošević pristao, te je nakon toga zajedno sa Mojovićem otišao do Vojnog magacina „Livade“ u općini Foča gdje su preuzeli potrebni materijal za aktiviranje eksplozije.

– Zatim su mine i ostali materijal istovarili te su ih Goran Mojović i Rajko Milošević postavili na odgovarajuća mjesta oko i unutar džamije, a zatim ih aktivirali te eksplozijom u potpunosti srušili ‘Aladža’ džamiju – navodi se u saopćenju Suda BiH.

U narednom periodu optuženi Mojović bi se trebao izjasniti o krivnji, prenosi BIRN BiH.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh