fejm.ba

Politika

Postignut načelan dogovor o podjeli resora u Vijeću ministara, SDA,HDZ i SNSD po tri ministarstva

Na sastanku predsjednika Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika o formiranju vlasti, danas je u Sarajevu postignut načelan dogovor o podjeli resora u Vijeću ministara BiH.

Kako je novinarima odmah poslije sastanka potvrdio Čović, lideri su bili blizu dogovora što ipak nije učinjeno, a o razlozima zbog čega nisu postigli konačni dogovor nije mogao govoriti.

Kazao je da je postojalo opredjeljenje da se konačno završi formiranje vlasti na državnom nivou i da bude uspostavljen novi saziv Vijeća ministara nakon oktobarskih općih izbora, te je potvrdio da bi tokom dana, ali i u narednim danima trebalo obaviti još nekoliko telefonskih poziva kako bi svi pristali na kompromis i konačno formiranje Vijeća ministara.

Dodao je da je ovo kraj njihovih razgovora i dogovora oko resora, te da su bili u fazi parafiranja dogovora ali su se pred kraj sastanka lideri razišli u mišljenjima.

Čović je precizirao da će HDZ-u i strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora BiH pripasti tri ministarske pozicije u Vijeću ministara – finansija i trezora; civilnih poslova i ministarstvo pravde i tri pozicije zamjenika ministra, bošnjačka strana je dobila također tri ministarske pozicije i četiri pozicije zamjenika ministra, dok su pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara i tri ministarske pozicije pripale SNSD-u.

Izetbegović je rekao novinarima da su lideri te tri stranke približili stavove, da je sastanak protekao u mnogo boljoj atmosferi od one koja je vladala prije sastanka, ali da bi se izlaz iz novonastale situacije i konačno postizanje dogovora moglo desiti ako bi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice vodio nestranački kadar iz reda ostalih.

Istakao je da su pregovori prekinuti zbog neslaganja oko aktivacije Akcijskog plana za članstvo u NATO-u i usvajanja prvog Nacionalnog godišnjeg plana odbrane.

Izetbegović je pojasnio da će SDA dobiti Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarsvo sigurnosti i Ministarstvo odbrane.

Lider SNSD-a Milorad Dodik trenutno prisustvuje sjednici Predsjedništva BiH nakon čega se očekuje i njegovo obraćanje javnosti.

 


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh