fejm.ba

Politika

Postignut načelan dogovor o podjeli resora u Vijeću ministara, SDA,HDZ i SNSD po tri ministarstva

Na sastanku predsjednika Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika o formiranju vlasti, danas je u Sarajevu postignut načelan dogovor o podjeli resora u Vijeću ministara BiH.

Kako je novinarima odmah poslije sastanka potvrdio Čović, lideri su bili blizu dogovora što ipak nije učinjeno, a o razlozima zbog čega nisu postigli konačni dogovor nije mogao govoriti.

Kazao je da je postojalo opredjeljenje da se konačno završi formiranje vlasti na državnom nivou i da bude uspostavljen novi saziv Vijeća ministara nakon oktobarskih općih izbora, te je potvrdio da bi tokom dana, ali i u narednim danima trebalo obaviti još nekoliko telefonskih poziva kako bi svi pristali na kompromis i konačno formiranje Vijeća ministara.

Dodao je da je ovo kraj njihovih razgovora i dogovora oko resora, te da su bili u fazi parafiranja dogovora ali su se pred kraj sastanka lideri razišli u mišljenjima.

Čović je precizirao da će HDZ-u i strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora BiH pripasti tri ministarske pozicije u Vijeću ministara – finansija i trezora; civilnih poslova i ministarstvo pravde i tri pozicije zamjenika ministra, bošnjačka strana je dobila također tri ministarske pozicije i četiri pozicije zamjenika ministra, dok su pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara i tri ministarske pozicije pripale SNSD-u.

Izetbegović je rekao novinarima da su lideri te tri stranke približili stavove, da je sastanak protekao u mnogo boljoj atmosferi od one koja je vladala prije sastanka, ali da bi se izlaz iz novonastale situacije i konačno postizanje dogovora moglo desiti ako bi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice vodio nestranački kadar iz reda ostalih.

Istakao je da su pregovori prekinuti zbog neslaganja oko aktivacije Akcijskog plana za članstvo u NATO-u i usvajanja prvog Nacionalnog godišnjeg plana odbrane.

Izetbegović je pojasnio da će SDA dobiti Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarsvo sigurnosti i Ministarstvo odbrane.

Lider SNSD-a Milorad Dodik trenutno prisustvuje sjednici Predsjedništva BiH nakon čega se očekuje i njegovo obraćanje javnosti.

 


BH Telecom
Na vrh