fejm.ba

Srebrenica

Posmrtni ostaci 33 žrtve genocida sutra će biti prevezeni u Potočare

Posmrtni ostaci 33 žrtve ubijene tokom genocida u julu 1995. godine na području Srebrenice, sutra će iz JKP “Gradska groblja” Visoko biti prevezeni u Memorijalni centar Potočari, gdje će biti ukopani na zajedničkoj dženazi 11. jula.

Direktor JKP “Gradska groblja” Visoko Kenan Karavdić kazao je Feni da sutra u 10.00 sati iz Visokog kreće kolona sa tabutima, te da je planirano kraće zaustavljanje u Ilijašu i  Vogošći, a potom oko 12.00 sati i dolazak ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Kolona će se kratko zaustaviti i ispred Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, na Markalama i onda će preko Baščaršije krenuti put Potočara, gdje bi trebala stići u poslijepodnevnim satima.

Karavdić kaže da je Javno komunalno preduzeće „Gradska groblja“ Visoko i ove godine uključeno u organizaciju ukopa i dženaze Srebreničana stradalih 1995. godine, te da se posao iskopa mezara u Memorijalnom centru u Potočarima danas privodi kraju.

Napominje da će ove godine biti, do sada, najmanji broj žrtava koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi u Potočarima.

– Ovo je po broju stradalih i identifikovanih, i od strane porodica datih saglasnosti da se ukopaju, najmanji broj žrtava koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi – kazao je Karavdić, dodajući da ih je ove godine 33, a prošle godine je bilo 35 žrtava čiju su posmrtni ostaci ukopani u Potočarima.

Napomenuo je da u Identifikacionom centru u Tuzli ima identifikovanih Srebreničana, međutim, porodice još uvijek nisu dale saglasnost za njihov ukop zbog nekompletnosti tijela.

– Molimo ih da za iduću dženazu daju saglasnost da budu ukopani posmrtni ostaci koji su identificirani. Svjedoci smo da se rade reasocijacije, to znači da će svaki dio tijela koji se pronađe u budućnosti biti ukupan u Potočarima – poručio je Karavdić.


BH Telecom
Na vrh