fejm.ba

Kultura

Portreti baletana koji zaustavljaju dah

Klasičan ples i balet također su važan dio svijeta zdravlja, baš kao i fitness, biciklizam, čak i nogomet. Sve su to niše koje promoviraju tjelovježbu, snažna tijela i zdravlje.

Američki fotograf Omar Z. Robles odlučio je napraviti seriju fotografija savršenih plesnih koraka predivno uklopljenih u vizure New Yorka i Kube. Njegov Instagram profil pravo je osvježenje sa jedinstvenom kolekcijom dosad neviđenih fotografija plesača i plesačica koji svojim tijelima i pozama dočaravaju kako bi ulice izgledale kada bi na njima bilo više plesa, te plesače i plesačice koji bi slobodnu pokreta i inspiraciju pronalazile među ljudima i zgradama, umjesto dvorana i ogledala.

U intervjuu za Huffington Post on objašnjava, “Kao i pantomima, fotografija je nevjerovatan neverbalni medij. Pa ipak mi je omogućio da dočaram emocije i ispričam priču.” Balerine i baletani su savršeni protagonisti njegovih priča. Posmatraču se čini da svoje pokrete izvode bez imalo napora, dok oni zapravo izlažu svoje tijelo maksimalnom naporu. Ta gracioznost i elegancija je ono što očarava.

Robles radi sa plesačima iz American Ballet Theatre, Dance Theatre of Harlem, Ballet Concierto De Puerto Rico, Alvin Ailey American Dance Theatre, te drugima, a njihovi zamrznuti pokreti su zaista očaravajući, naročito u kombinaciji sa okruženjem. Mnogi portreti su nastali tokom jakih pljuskova, pri senzacionalnom osvjetljenju, sa dugim sjenkama u mračnim alejama, zalascima sunca, farovim automobila.

Njegov Instagram profil možete pogledati ovdje.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh