fejm.ba

Video

Popodne COVID-19 potvrđen kod još četiri osobe u zapadnoj Hercegovini (VIDEO)

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Davor Pehar potvrdio je da je, u odnosu na posljednji izvještaj koji je Zavod za javno zdravstvo FBiH objavio jutros u 10.00 sati, testirano novih osam uzoraka, od čega je COVID-19 potvrđen kod četiri osobe.

– Što se tiče novih posljednjih slučajeva dva slučaja su iz Gruda, jedan iz Širokog Brijega i jedan iz Čitluka. Još uvijek čekamo rezultate testiranja koji su u toku pa ćemo do kraja dana izvijestiti javnost o rezultatima – kazao je Pehar.

Naglasio je da je do danas u FBiH testirano ukupno 525 osoba, a COVID-19 je potvrđen kod 66 pacijenata.

Od ukupno potvrđenog broja pacijenata, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ih ima 27, Zapadno-hercegovačkom kantonu – 10, Kantonu Sarajevo – devet, Zeničko-dobojskom kantonu – osam, Unsko-sanskom kantonu – šest, Bosanskopodrinjskom kanton – četiri, Posavskom kantonu – jedan i Srednjobosanskom kantonu – jedan.

Tuzlanski kanton i Kanton Livno još uvijek nemaju pozitivnih slučajeva – kazao je Pehar.

U Konjicu ima 17 pozitivnih slučajeva, Sarajevu – devet, Mostaru – devet, Širokom Brijegu – sedam, Bihaću – šest, Zenici – četiri, Goraždu – četiri, Grudama – tri, Tešnju – dva. Novi Travnik, Orašje, Visoko, Breza i Čitluk imaju po jednog pozitivnog pacijenta na koronavirus.

– Nažalost imamo i tri potvrđena smrtna ishoda vezana za infekciju koronavirusom, jedan u Bihaću, jedan u Konjicu i jedan u Sarajevu – istakao je Pehar.

Naglasio je da je trenutno u FBiH više od 32.000 osoba pod zdravstvenim nadzorom, te da očekuje će se taj broj i dalje povećavati.

S obzirom na ove iznesene činjice, Pehar je pozvao sve građane na odgovorno ponašanje, striktno pridržavanje izrečenih mjera samoizolacije, te redovno praćenje i pridržavanje naredbi nadležnih institucija.

– Svi mi poduzimamo sve ove mjere u cilju sprečavanja daljeg širenja ove bolesti i tražimo od naših građana da nam budu istinska potpora u ovim našim velikim naporima. Ta potpora se mora ogledati u aspolutnom pridržavanju svih ovih naredbi i preporuka koje smo mi kroz krizni Štab Federalnog ministarstva zdravstva i sada kroz Krizni štab civilne zaštite poslali na teren, jer samo na taj način ćemo držati situaciju u vezi epidemije koronavirusa pod kontrolom – kazao je Pehar.

FENA


BH Telecom
Na vrh