fejm.ba

Vijesti

Poplavljeno više od 80 hektara zasijanog poljoprivrednog zemljišta uz Spreču

Na području Tuzlanskog kantona vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 199,62 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 15 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 58,20 m3/s.

Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 07.00 sati iznosio je 348 cm(redovne mjere odbrane od poplava preduzimaju se na 300 cm). Na području općine Gračanice poplavljeno je više od 80 ha zasijanog i obradivog poljoprivrednog zemljišta uz rijeku Spreču, navodi se u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite o stanju u Federaciji BiH tokom protekla 24 sata.

U protekla dva dana jako nevrijeme praćeno gradom veličine klikera je zabilježeno u MZ Rašljeva gdje su stradali poljoprivredni usjevi, od bujica su stradali propusti na više mjesta u MZ Prijeko Brdo, MZ Lohinja kao i u MZ Orahovica. Bujica je odnijela posipni materijal, a stradali su i lokalni asfaltni putevi potkopavanjem.

U MZ Lohinja jedan stambeni objekat je poplavljen, a prekinute su i vodovodne cijevi na lokalnom vodovodu.

Od jakih kiša, pljuskova, i ostale MZ na području općine Gračanica imale su problema sa bujičnim vodotocima.

U utorka i srijedu 4. i 5. juna, angažirana je mehanizacija u više MZ na čišćenju poplavljenih dvorišta, infrastrukturnih objekata, propusta, mostova, osposobljavanju lokalnih putnih komunikacija.

Ekipe Službe CZ su u ova dva dana obilazile teren i snimale situaciju, i preduzimale mjere zaštite i spašavanju materijalnih dobara.

Vodostaj rijeke Save duž cijelog toka kroz Posavski kanton izmjeren u 07.00 sati, na vodomjernim stanicama iznosio je: Bosanski Brod – 609 cm (pripremno stanje), jučer 615 cm, Bosanski Šamac – 495 cm (pripremno stanje), jučer 499 cm i Orašje – 735 cm (pripremno stanje), jučer 731 cm.

Vodostaj rijeke Une, u gradu Bihaću u 08.00 sati iznosio je 65 cm, jučer u isto vrijeme iznosio je  62 cm (kritična tačka je 100 cm).

Vodostaj rijeke Sane, u Sanskom Mostu jutros u 08.00 sati iznosio je 229 cm, jučer je iznosio 216 cm, (kritična tačka je 380 cm).

U srijedu 5. juna u popodnevnim satima (oko 16 sati), došlo je do obilnih kratkotrajnih kišnih padavina koje su zahvatile područje Kantona Sarajevo, posebno općine: Stari Grad, Centar, Novi Grad i Novo Sarajevo (gdje je zabilježen i grad veličine lješnjaka). Od Federalnog hidrometeorološkog zavoda nije bilo izdano nikakvo upozorenje za nadolazeće opasnosti od obilnih kišnih padavina. Uslijed kišnih padavina došlo je do pojave bujičnih i podzemnih voda, začepljenja šahtova, odvoda i slivnika, što je prouzrokovalo kratkotrajno plavljenje pojedinih saobraćajnica i ulijevanje vode u podrumske prostorije pojedinih objekata.

Na terenu je pored direktora i ostalih uposlenika Kantonalne uprave civilne zaštite KS bio i ministar komunalne privrede i infrastrukture KS, koji je po položaju komandant Štaba civilne zaštite KS.

Primjetan je bio izostanak i kašnjenje općinskih organa i službi, tako da su prvi reagovali pripadnici Uprave uključujući sva tehnička sredstva i ljudstvo, te rezervne snage Uprave. Po nalogu nadležnog kantonalnog ministra na otklanjanju posljedica su angažirana i kantonalna javna komunalna preduzeća.

Posebna pažnja je bila obraćena na ustanove u kojima su smještene ili trenutno borave tzv. ranjive kategorije, kao što su djeca, stare i iznemogle i bolesne osobe. U navedenim objektima kišne padavine nisu prouzrokovale nikakve štete.

Pripadnici Uprave su bili angažirani na ispumpavanju vode na nekoliko lokacija.

Na području Općini Stari Grad, u starom jezgu Baščaršije, ispumpavana je voda iz prostorija Općinske službe civilne zaštite u ul. Zelenih beretki br .4., privatnih stambenih objekata u ul. Sedrenik br. 70. (gdje su bile ugroženi stariji ljudi).

Na području Općine Centar, voda je ispumpavana iz prostorija u suterenu zgrade Vlade Kantona Sarajevo, gdje su bile poplavljene prostorije Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite i prostorije arhiva Vlade KS, podrumske prostorije MUP-a KS, prostorije Ortopedije na Kliničkom univerzitetskom centru Sarajevo, ul. Bolnička bb, te podrumskih prostorije u ul. Branilaca Sarajeva na br.17. i 19,  ul. Skenderija br. 32. i ul. Gornja Breka bb.

Na području Općine Novi Grad, ispumpavana je voda iz prostorije Službe za poslove sa strancima, terenski ured Sarajevo u ul. Braće Mulić 38., podrumskih prostorija Doma zdravlja u ul. Bulevar Meše Selimovića bb, podvožnjaka u Buća Potoku u ul. Alije Kučukalića bb i u naselju Aneks u privatnim stambenim objektima i na saobraćajnicama.

Na području Općine Novo Sarajevo, u naselju Vraca voda je ispumvana u privatnim stambenim objektima.

Na području Općine Novo Sarajevo u ul. Bihaćka bb došlo do urušavanje dijela zida stare zgrade, gdje je intrevenisala ekipa nadležnog upravitelja.

Na području općina: Ilidža, Hadžići, Vogošća, Ilijaš i Trnovo kišne padavine nisu prouzrokovale štete.

Na području Srednjobosanskog kantona u općini Travnik u poslijepodnevnim satima uslijed obilnih padalina došlo je do izlijevanja potoka u MZ Dolac što je prouzrokovalo plavljenje stambenih objekata i naselja oko Osnovne škole “Dolac”. Angažirana je sva raspoloživa mehanizacija.

Na području općine Donji Vakuf u poslijepodnevnim satima uslijed obilnih padalina praćenih gradom došlo je do plavljenja određenog broja pomoćnih i stambenih objekata, te poljoprivrednih usijeva na području općine. U naselju Kamenjaća uslijed izlijevanja bujićnih potoka prekinut je saobračaj.

Zbog obilnih padavina na području općine Bugojno došlo je do prekida putne komunikacije MZ Drvetine, Goruša, Hum, Doganovci, Zanesovići i jednosatnog prekida na magistralnom putu Bugojno-Novi Travnik u poslijepodnevnim satima. Angažirana je mehanizacija, koja je jutros u  08.00 sati, osposobila saobraćaj na navedenim komunikacijama. Također uslijed podzemnih voda i bujićnih potoka došlo je do plavljenja stambenih objekata na području općine u naselju Kamenjača, gdje je poplavljeno pet kuća.

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva.

Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu, saopćeno je iz FUCZ-a.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh