fejm.ba

Društvo

Politika nije profesija jednakih mogućnosti za žene i muškarce

Bh. političarke koje iza sebe imaju iskustvo u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti danas su na okruglom stolu u Sarajevu zaključile da politika nije profesija jednakih mogućnosti za žene i muškarce.

– Politika je profesija sa najviše nepisanih pravila. Upravo to dovodi žene u neravnopravan položaj u odnosu na muškarce. Kvota je 40 posto, a mi smo u ovom trenutku ispod tog minimuma najmanje 13 posto. Do sada nismo primijetili da se neko pretjerano trudio da se to promijeni –  izjavila je Lejla Ramić Mesihović, rukovoditeljica projekta „Žene na izborima u BiH“, u okviru kojeg je upriličen okrugli sto.

Učesnice su ukazale na problematiku poštivanja žene na radnom mjestu i onda kada je političarka. Među njima je Ljilja Zovko, koja je u prošlom mandatu bila šefica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, istakla da je potrebno upoznavati se sa kulturom svih novih trendova, ponašanja i standarda, te prepoznavati gdje se i šta može učiniti za dobrobit žena u politici.

U tom pogledu, novu Konvenciju Međunarodne organizacije rada o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada (C190) predstavila je koordinatorica Međunarodne organizacije rada Lejla Tanović navodeći da se prvi put daju definicije nasilja i uznemiravanja u svijetu rada.

– Uspostavlja se jedinstven i cjelovit okvir koji je rodno osjetljiv i inkluzivan – dodala je Tanović.

Okrugli sto organiziran je kao dio globalnog pokreta čiji je cilj doprinjeti sistematskim promjene i jačanju globalne feminističke solidarnosti u okviru 16 dana aktivizma.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh