fejm.ba

Društvo

Politika nije profesija jednakih mogućnosti za žene i muškarce

Bh. političarke koje iza sebe imaju iskustvo u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti danas su na okruglom stolu u Sarajevu zaključile da politika nije profesija jednakih mogućnosti za žene i muškarce.

– Politika je profesija sa najviše nepisanih pravila. Upravo to dovodi žene u neravnopravan položaj u odnosu na muškarce. Kvota je 40 posto, a mi smo u ovom trenutku ispod tog minimuma najmanje 13 posto. Do sada nismo primijetili da se neko pretjerano trudio da se to promijeni –  izjavila je Lejla Ramić Mesihović, rukovoditeljica projekta „Žene na izborima u BiH“, u okviru kojeg je upriličen okrugli sto.

Učesnice su ukazale na problematiku poštivanja žene na radnom mjestu i onda kada je političarka. Među njima je Ljilja Zovko, koja je u prošlom mandatu bila šefica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, istakla da je potrebno upoznavati se sa kulturom svih novih trendova, ponašanja i standarda, te prepoznavati gdje se i šta može učiniti za dobrobit žena u politici.

U tom pogledu, novu Konvenciju Međunarodne organizacije rada o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada (C190) predstavila je koordinatorica Međunarodne organizacije rada Lejla Tanović navodeći da se prvi put daju definicije nasilja i uznemiravanja u svijetu rada.

– Uspostavlja se jedinstven i cjelovit okvir koji je rodno osjetljiv i inkluzivan – dodala je Tanović.

Okrugli sto organiziran je kao dio globalnog pokreta čiji je cilj doprinjeti sistematskim promjene i jačanju globalne feminističke solidarnosti u okviru 16 dana aktivizma.


BH Telecom
Na vrh