fejm.ba

Kultura

Podrška očuvanju kulturnog naslijeđa: Tuzle i Užica kroz program prekogranične saradnje

Grad Tuzla, u partnerstvu sa Gradom Užice, kao nosiocem projekta, te Opštinom Milići i Umjetničkom školom iz Užica, realizovati će Projekat “Novi život neolitskog naslijeđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE”. Finansiranje i realizacija ovog projekta odvija se u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina (Instrument pretpristupne pomoći – IPA II).
Cilj projekta je unaprjeđenje kulturnog identiteta prekograničnog područja kroz efikasnu saradnju partnera iz Bosne i Hercegovine i Srbije na revitalizaciji kulturnog naslijeđa grada Tuzle i Zlatiborskog okruga.

Partneri će realizovati projektne aktivnosti u periodu od 18 mjeseci, počevši od 01. januara 2019. godine, u ukupnoj vrijednosti od 593.939.96 EUR, od čega su ugovorena sredstva Evropske unije u visini od 449.850,13 EUR. Ovaj iznos čini 75,74% ukupne vrijednosti projekta, dok će ostatak sredstava obezbijediti projektni partneri. Grad Tuzla će realizovati projektne aktivnosti u vrijednosti od 190.236,93 Eura, od čega je vlastito učešće kroz angažman i finansijski doprinos u vrijednosti od 46.151,48 Eura, a ostalo su grant sredstva EU.
U svrhu održavanja i promovisanja jedinstvene turističke ponude koju je Grad Tuzla razvio u okviru kompleksa Panonskih jezera, sadržaji postojećeg Arheološkog parka – Neolitsko sojeničko naselje i Geološke postavke Panonika u Tuzli biće obnovljeni i unaprijeđeni.

Radovi podrazumijevaju rekonstrukciju drvene platforme, obnovu krovišta na nastambama, unaprijeđenje enterijera i unutrašnjeg sadržaja, te hortikulturno uređenje Parka, što će biti praćeno promotivnom kampanjom i edukacijskim aktivnostima.
Projekat NeoLIFE je osmišljen tako da obezbijedi funkcionalni model upravljanja arheološkim parkom u Užicu putem razmjene znanja i iskustava sa partnerima iz Tuzle, kao i unaprjeđenje projektnih partnera i zainteresovanih strana i unaprjeđenje neformalnog obrazovanja stanovništva svih starosnih dobi sa naglaskom na najmlađu populaciju.

Saradnja partnera na realizaciji svih projektnih aktivnosti će doprinijeti povećanju konkurentnosti obje lokalne samouprave na domaćim i inostranim turističkim tržištima.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh