fejm.ba

Vijesti

Počela kampanja “Naši glasovi-zagovaranje za prava osoba sa invaliditetom u BiH”

“Naši glasovi – zagovaranje za prava osoba sa invaliditetom u BiH” naziv je kampanje koju je u Sarajevu i Zenici pokrenula Međunarodna humanitarna i razvojna organizacija “People in Need” u BiH, a cilj je ukazati na težak položaj osoba sa invaliditetom, intelektualnim i psihosocijalnim poteškoćama.

– Kampanju smo pokrenuli jer su osobe sa intelektualnim i psihosocijalnim poteškoćama nevidljive u našem društvu, na marginama su i njihov glas se ne čuje. Kampanjom želimo da skrenemo pažnju javnosti na težak položaj osoba sa invaliditetom, činjenicu da se njihova prava krše i da su izloženi predrasudama i diskriminaciji – kazala je za Fenu menadžerica projekta Sanja Lepić.

U okviru kampanje, građanima BiH se dijeli promotivni materijal, postavljaju se naljepnice na oglasne ploče, bit će održani okrugli stolovi na kojima će predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti te nevladinih organizacija razmijeniti iskustva i naći moguća rješenja za osobe s poteškoćama u razvoju.

Na Filozofskom Fakultetu Univerziteta u Sarajevu će 7. novembra biti prikazan i dugometražni dokumentarni film “Slobodni” Tomislava Žaje.

– Osobe sa intelektualnim i psihosocijalnim poteškoćama imaju pravo da donose vlastite odluke kao i svi mi, stoga projekt “Naši glasovi” zagovara to pravo. U okviru kampanje kreirali smo i poruke “Moja odluka s kim i kada pijem kafu”, “Moja odluka je gdje ću i s kim živjeti” i “Moja odluka je da li i kako se šišam” – kazala je Lepić.

Također, dodala je, cilj je skrenuti pažnju donosioca odluka da brže i efikasnije obavljaju svoj posao u skladu sa usvojenim strateškim dokumentima, a vezano za deinstitucionalizaciju i transformaciju ustanova socijalne zaštite.

Navela je da osobe koje su smještene u tim ustanovama ne mogu donositi odluke koje se tiču njihovog života onako kako mi to činimo, što je direktno kršenje člana 19. UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh