fejm.ba

Vijesti

Počela kampanja “Naši glasovi-zagovaranje za prava osoba sa invaliditetom u BiH”

“Naši glasovi – zagovaranje za prava osoba sa invaliditetom u BiH” naziv je kampanje koju je u Sarajevu i Zenici pokrenula Međunarodna humanitarna i razvojna organizacija “People in Need” u BiH, a cilj je ukazati na težak položaj osoba sa invaliditetom, intelektualnim i psihosocijalnim poteškoćama.

– Kampanju smo pokrenuli jer su osobe sa intelektualnim i psihosocijalnim poteškoćama nevidljive u našem društvu, na marginama su i njihov glas se ne čuje. Kampanjom želimo da skrenemo pažnju javnosti na težak položaj osoba sa invaliditetom, činjenicu da se njihova prava krše i da su izloženi predrasudama i diskriminaciji – kazala je za Fenu menadžerica projekta Sanja Lepić.

U okviru kampanje, građanima BiH se dijeli promotivni materijal, postavljaju se naljepnice na oglasne ploče, bit će održani okrugli stolovi na kojima će predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti te nevladinih organizacija razmijeniti iskustva i naći moguća rješenja za osobe s poteškoćama u razvoju.

Na Filozofskom Fakultetu Univerziteta u Sarajevu će 7. novembra biti prikazan i dugometražni dokumentarni film “Slobodni” Tomislava Žaje.

– Osobe sa intelektualnim i psihosocijalnim poteškoćama imaju pravo da donose vlastite odluke kao i svi mi, stoga projekt “Naši glasovi” zagovara to pravo. U okviru kampanje kreirali smo i poruke “Moja odluka s kim i kada pijem kafu”, “Moja odluka je gdje ću i s kim živjeti” i “Moja odluka je da li i kako se šišam” – kazala je Lepić.

Također, dodala je, cilj je skrenuti pažnju donosioca odluka da brže i efikasnije obavljaju svoj posao u skladu sa usvojenim strateškim dokumentima, a vezano za deinstitucionalizaciju i transformaciju ustanova socijalne zaštite.

Navela je da osobe koje su smještene u tim ustanovama ne mogu donositi odluke koje se tiču njihovog života onako kako mi to činimo, što je direktno kršenje člana 19. UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.


BH Telecom
Na vrh