fejm.ba

Kultura

Počasno Srce Sarajeva francuskoj glumici Isabelle Huppert

Sarajevo Film Festival će za svoj 25. rođendan ugostiti francusku glumicu Isabelle Huppert, kojoj će odati priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, saopćeno je iz SFF-a.

Isabelle Huppert legendarna je filmska i pozorišna glumica. Tokom karijere od pet desetljeća surađivala je sa slavnim rediteljima poput Michaela Hanekea, Claudea Chabrola, Jean-Luc Godarda, Ottoa Premingera, Bertranda Taverniera, Bertranda Bliera, Claire Denis i Paula Verhoevena.

Cijenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima “Pijanistica“, “Bijela roba“, “Ona“, “Greta“ i mnogim drugim.

Počasno Srce Sarajeva bit će uručeno Huppert prije projekcije filma “Jadnici”, koja će biti održana u nedjelju, 18. augusta u Ljetnom kinu Raiffeisen.

Isabelle Huppert dobitnica je brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu, dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima Specijalne nagrade žirija Lion d’Or Filmskog festivala u Veneciji, i za životno djelo, te dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Cannesu za uloge u filmovima.

Osvojila je i francusku nagradu César za najbolju glumicu, kao i nagrade Gotham,Zlatni Globus i Spirit, kao i nominaciju za nagradu Oscar za najbolju glumicu. Za rad u pozorištu osvojila je nagradu Molière, te prestižnu “Prix Europe pour le Théâtre” u Rimu.

Isabelle Huppert je nositeljica francuskog Državnog ordena za zasluge reda Legije časti i Ordena reda viteza umjetnosti i književnosti, navodi se u saopćenju.


BH Telecom
Na vrh