fejm.ba

Lifestyle

Pitanja i rečenice koje ne smijete reći zaposlenim majkama

Zaposlene majke, naročito one s malom djecom, izložene su pritiscima sa svih strana. Kod kuće se brinu o financijama, na poslu se brinu o djeci, a u slobodno vrijeme pokušavaju uravnotežiti potrebe jedne i druge strane.

U poslovnom okruženju poželjno je ograničiti razgovore s kolegama na poslovne teme. Ako već imate prisniji odnos s osobama u kolektivu i znate neke privatne detalje iz njihova života, pokušajte ugasiti potrebu da drugima krojite sudbinu, život i način razmišljanja. Svakako se suzdržite od komentara poput ova dva koje zaposlene žene nisu zaslužile.

1. Zašto imaš djecu ako ih neko drugi odgaja?

Ova izjava implicira da je žena loša majka koja se upustila u majčinstvo bez prethodnog razmišljanja. To što žene s djecom rade ne znači da im nije stalo do djece. Naprotiv, vjerojatno rade upravo zbog njih, odnosno kako bi im mogle priuštiti više kvalitetnijih stvari. Kažete li ovakvu rečenicu samohranom roditelju, očekujte u najmanju ruku svađu, ako ne i suze.

2. Moraš li raditi? Žene bi trebale biti kod kuće sa svojom djecom.

Danas muškarci ostaju na porodiljskom, a žene odlaze na posao jer imaju veća primanja. Djecu čuvaju tete, bake i djedovi. Živimo u modernim vremenima i sve su mogućnosti dopuštene. Nemojte izazivati grižnju savjesti majkama koje su se odlučile vratiti na posao. Da, djeca im užasno nedostaju svake sekunde na poslu. I da – moraju raditi. Zato su se vratile na posao.

Također izbjegavajte i neke od slijedećih:

– Barem se uspiješ odmoriti na poslu

– Razmišljaš li o posljedicama vrtića na razvoj svog djeteta?

– Šteta što moraš raditi, umjesto da si sa djetetom

– Zar ne želiš sama odgajati svoju djecu?

– Sigurno jako nedostaješ svom djetetu

– Djeca ti ne nedostaju?

– Nikada ne bih dadilji povjerila svoje dijete i sl.

 

 


BH Telecom
Na vrh