fejm.ba

Društvo

Pismo italijanskog eksperta Civilne zaštite, Paola Cherubinija tuzlanskoj novinarki i poruka BiH

Draga Fatima,

 I naša draga Bosna i Hercegovina je pogođena pandemijom, koja razara planetu. Pišem ti jer je BiH uvijek u mojim mislima, još od projekta PET ROBORIS  u dolini rijeke Spreče koji je finansirala Italijanska medjunarodna kooperacija,  i ne  tako davno tokom krize  poplava 2014. godine i posljednjih mjeseci za vrijeme značajnih migrantskih tokova. Često sam na vezi  sa prijateljima iz Tuzle, Doboja i Srebrenice i drugih mjesta, za koje ti  znaš,  ali je važno da se sad tebi obratim.

Dugo se baviš   poslom informisanja,  što je jedan sektor veoma delikatan i važan posebno tokom ove pandemije. Neprijatelj koji je napao moju Italiju i tvoju Bosnu i Hercegovinu je nevidljiv, žestok i nemilosrdan : nemamo oružje da se odbranimo, niti   vakcine da ga iskorijenimo, jedina mogućnost koju svi imamo je upoznati ga dobro  da bismo ga bolje savladali.

Kako znaš, u Italiji smo u jednoj situaciji vrlo kritičnoj, imamo blizu 50.000 zaraženih, preko 4000 mrtvih i ove cifre će se povećavati u narednom periodu, ovih dana sabrali smo puno iskustva o tome,  i naše državne strukture posvećene su i  rade maksimalno, kako bi garantovale adekvatnu njegu i pažnju onima koji obole.

Znanje i informacije su zato dva temeljna „rova“ za borbu protiv virusa.

Virus se ne može pobijediti ili izliječiti lijekovima danas, medicina je posvećena održavanju vitalnih funkcija najteže oboljelih  pacijenata, čekajući da upravo njihov   organizam pobijedi zlo. Ukratko i bez upotrebe medicinskih izraza za koje nisam stručan, tako će biti još mnogo meseci.

Stvari koje možemo učiniti malo je i njihova  efikasnost ovisi o uvjerenju i odlučnosti svih  prijatelja  Bosne i Hercegovine, a posebno jedna:   VIRUS TREBA DA UMRE OD GLADI

Virus nije živo biće, koristi ljudsko tijelo da se razmnožava i širi; to se mora spriječiti. NEMOJTE  SE SRETATI   BEZ ODSTOJANJA NA MANJE OD JEDNOG METRA ; uvijek je bolje nositi zaštitne maske; perite ruke često i pravilno i kada ne možete koristiti alkoholne tekućine; NE izlazite iz kuće osim IZ HITNIH RAZLOGA . Uradite  to sada i učinite to SVI.

 PREKLINJEM VAS!

Možda ste još u situaciji da usporite pandemiju pružajući vašoj zdravstvenoj zaštiti  priliku da se dobro organizuje, kako ne bi došlo do velikog broja oboljelih, što bi moglo dovesti do teške situacije čitavog zdravstvenog sistema.  Gledajte što nam se događa u Italiji, neka vam  posluži kao primjer.

Preporučujem  tebi Fatima,  da radiš svoj posao dobro, širi dobre  prakse i  dobre informacije što više možeš, ne samo ovo što sam ti rekao , već i one koje vaša Vlada, kantoni i entiteti  žele sprovesti.

Želio bih vam pomoći, ali ovdje u Italiji također moram podržati sistem pomažući nekoliko gradonačelnika u njihovim zadacima , ponekad  i dobrotvornim, koje nam ovaj “svjetski neprijatelj” postavlja svaki dan.

 U spomen na vaše  izuzetno gostoprimstvo, koje ste mi priređivali   svaki put kad dođem, ostaću ti  na raspolaganju za svako pitanje ili problem na koji ću biti u mogućnosti odgovoriti.

Ako možes, prenesi moj pozdrav i moju zahvalnost onima, koji ovih dana, u vašim institucijama, općinama i zdravstvenim organizacijama, rade za opće dobro vaše lijepe države, koja je jednim malim dijelom i moja.

Paolo Emilio Cherubini, ekspert za upravljanje i planiranje za vrijeme prirodne nesreće, Civilna zaštita Italije.

  1. mart 2020. godine.   Novinarka kojoj se obratio i koja je prevela pismo: Fatima Mehmedović, urednica tuzlanskog  portala Fejm.ba , bivša višegodišnja dopisnica Federalne novinske agencije FENA.                                                     

BH Telecom
Na vrh