fejm.ba

Društvo

Papa u božićnoj misi osudio ljudsku pohlepu i konzumerizam

Papa Franjo u ponedjeljak je osudio ljudsku pohlepu i konzumerizam, podsjećajući kršćane tokom tradicionalne božićne mise da se “život hrani ne samo materijalnim bogatstvom nego i ljubavlju”.

– U ovim danima za mnoge ljude smisao života je u posjedovanju, u gomilanju materijalnih predmeta – izjavio je Papa u propovjedi.

– Nezajažljiva pohlepa označava kompletnu ljudsku istoriju, čak i danas, kada, pardoksalno, nekolicina uživa u luksuzu dok većina ostalih preživljava bez svakodnevnog hljeba za opsatanak – kazao je.

Papina božićna misa u bazilici Svetog Petra jedna je od najznačajnijih ceremonija u katoličkoj liturgiji koja slavi rođenje Isusa Krista.

– Kada razmišljamo o jaslicama u kojima je Isus rođen, mi uviđano da se život hrani ne samo materijalnim bogatstvom nego ljubavlju, ne proždrljivošću nego milosrđem, ne šepurenjem nego jednostavnošću – kazao je Papa.

– Za Božić mi ne smijemo izgubiti pravac niti skliznuti u konzumerizam i bezosjećajnost, i trebamo se zapitati: “Da li sam podijelio svoj hljeb s onim koji nema ništa? – dodao je.

Papine božićne obaveze nastavit će se tokom današnjeg dana tradicionalnim obraćanjem Urbi et Orbi (gradu i svijetu) s centralnog balkona bazilike Svetog Petra.

Urbi et Orbi, koji također uključuje blagoslove i oprost grijeha, govor je koji se drži tokom Uskrsa, Božića i nakon izbora novog pape.

Pape obično koriste tu priliku da upute poruke mira, prenosi dpa.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh