fejm.ba

Lifestyle

Ovisnost od mobilnog telefona izaziva depresiju i anksioznost

Svaka četvrta mlada osoba, odnosno u prosjeku 23 posto mladih, ovisno je od pametnih telefona, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja.

Nomofobija je kovanica od “NO MObile PHOne phoBIA” i predstavlja novu vrstu psihičkog poremećaja. Terminom “nomofobija”  se označava strah od gubitka mobitela ili mogućnost gubitka kontakta koji je omogućen preko mobitela. U podlozi se često nalazi strah da će osobi trebati pomoć, a da je zbog nedostatka mobitela neće moći dobiti u pravom trenutku.

Ovisnost o pametnom telefonu, koja uključuje nervozu kada telefon nije dostupan ili zanemarivanje važnih aktivnosti, ima štetan uticaj na mentalno zdravlje. Dobra stvar je kada osobe postanu svjesne te ovisnosti, ali problem je što se zabrinutost javi tek onda kada to već utiče na svakodnevni život.

“Naša analiza pokazala je posljedice ne samo prekomjernog korištenja, već disfunkcionalne upotrebe telefona. Utvrdili smo povezanost ovog ponašanja i pogoršanog mentalnog zdravlja”, rekao je jedan od autora istraživanja Ben Karter sa Instituta Kings koledž u Londonu.

Najveći broj ovisnika su devojke od 17 do 19 godina, navodi se u istraživanju.

Oni navode da još nije precizno utvrđeno da li se radi o ovisnosti o samim pametnim telefonima ili aplikacijama koje koriste, te ukazuju na potrebu da se izvrše dodatna istraživanja da bi se utvrdile potencijalne posljedice po mentalno zdravlje budućih mladih generacija.

Neki od znakova koji upućuju na ovaj poremećaj su: nemogućnost isključivanja mobitela, opsesivno provjeravanje propuštenih poziva, elektronskih poruka ili sms poruka, stalno nadopunjavanje baterije te konstantno nošenje telefona sa sobom.

Osobe koje su ovisne o upotrebi telefona često imaju sklonost izbjegavati susrete s ljudima, te vjerovatno pate i od depresije. Prečesta želja za upotrebom telefona može negativno utjecati na društveni život i odnose sa bliskim ljudima. Poruke koje stižu otežavaju koncentraciju na radne zadatke, čak i ukoliko osoba ne provjeri o kakvoj se poruci radi.

Pretjerana upotreba pametnog telefona može negativno utjecati na mentalno zdravlje, produktivnost i onemogućiti  daljnji poslovni razvoj.


BH Telecom
Na vrh