fejm.ba

Ekonomija

Otvoren 17. Međunarodni sajam turizma i ekologije “List” u Lukavcu

Ovogodišnji Međunarodni sajam turizma i ekologije „LIST 2019“, 17 po redu,  svečano je otvoren danas u Lukavcu. Na sajmu, koji će biti održan od 9. do 11. maja, uz ambasade, ministarstva, turističke agencije i privredne komore, svoje proizvode i usluge predstavljat će hoteli, proizvođači hrane i pića, kože i tekstila, firme za preradu otpada i druge.

Na sajmu učestvuje 162 izlagača iz 11 zemalja i to su uglavnom predstavnici zemalja bivše Jugoslavije, te Albanije, Njemačke, Češke, Italije i Turske.

U okviru 17. izdanja ove manifestacije bit će održana predavanja o kontinentalnom turizmu i razvojnim šansama BiH, te okrugli sto o biciklizmu.

Lukavački sajam turizma i ekologije otvorio je premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, koji  je ovom prilikom rekao, da dosadašnja iskustva ukazuju da upravo manifestacije poput Sajma „List“ mogu biti i pokretači razvoja turizma određenog područja, budući da su one sve važniji faktor pri donošenju odluke o putovanju.

Smatra da kulturni i eko turizam su važan zamajac i pokretač cjelokupnog lokalnog i regionalnog razvoja.

-“Posebno nam je zadovoljstvo što u svom dosadašnjem radu Sajam veliku pažnju posvećuje pojedincima i udruženjima koji rade na očuvanju i promoviranju kulture i tradicije naše zemlje.“ rekao je premijer  Suljkanović.

Dodao je da  turistički potencijali i određene procjene govore da ima prostora da se promet u ovoj oblasti podigne za duplo, u odnosu na oko 23 miliona KM, koliko iznosi prosječni godišnji ostvareni promet u ugostiteljstvu na području TK.

Očekuje se da na ovakve sajamske aktivnosti pomognu u dostizanju tog cilja, smatra Suljkanović.

Direktor Lukavačkog sajma Izet Nuhanović je izrazio zadovoljstvo jer su svi izlagači koji su se prijavili došli. Nuhanović je kazao kako tokom trajanja sajma očekuje veliki broj posjetitelja.

„Lukavački sajam 17. godinu zaredom uživa punu podršku i Općine Lukavac, organizatora, Vlade TK i svih drugih nivoa vlasti u BiH, tako da meni je iskreno zadovoljstvo. Lukavac je pun gostiju, iako kiša pada neprestano, mi smo zadovoljni, dvorane su pune, sajmište je puno. Turistički smještajni kapaciteti u Lukavcu su popunjeni do zadnjeg mjesta. Sasvim sigurno smo organizaciju za ovaj sajam odradili na najbolji mogući način“ kazao je Nuhanović.

Od cijelog područja Lukavca samo je oko 15% zagađeno, dok preostali dio čine brojni sadržaji sa turističkim potencijalima. Također ohrabruje i činjenica da velike kompanije locirane na ovom području u posljednje vrijeme zaštitu okolice shvataju znatno ozbiljnije i da ulažu u ovu oblast, tako da očekujemo da se u narednom periodu imidž Lukavca kao industrijskog grada počne mijenjati i u smjeru turističke destinacije“ ističe  ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić.

Večeras u 19.00 sati, na centralnoj pozornici ispred sajmišta, bit će održan koncert Halida Bešlića, te da se očekuje veliki broj publike. U okviru sajma, također su planirane prezentacije narodnih običaja, nošnji i igara. Biće održano i takmičenje u pripremi hrane, a tu su i drugi kulturno-sportski sadržaji. “LIST 2019” organizuje Lukavački sajam u saradnji s Općinom Lukavac i Turističkom zajednicom TK, uz podršku Vlade TK.

Drugog dana sajma, u petak, prvi put će biti dodijeljena “Zvijezda turizma BiH” za najveći doprinos razvoju turizma u BiH za 2018. godinu, dok će treći dan, učesnici sajma, bajkeri, planinari i ribari pripremati kotlić.

Manifestacija će se završiti sajamskom biciklijadom.

 


BH Telecom
Na vrh