fejm.ba

Društvo

Osuda skrnavljenja katoličkoga groblja ‘Veresika’ u Tuzli

Odbor za međureligijsku suradnju (OMS) Tuzla oštro osuđuje vandalski čin skrnavljenja katoličkoga groblja “Veresika“ u tuzlanskome rubnom naselju Tetima, koji je izvršen u dva navrata ovoga mjeseca.

U prvome vandalskom činu nepoznati počinitelji su provalili u montažni objekt u sklopu groblja, koji služi kao tehnička podrška radnicima koji pokopaju umrle, pri čemu je obijen lokot, razbijena vrata, razbacane i uništene stvari te je otuđeno nekoliko predmeta iz samoga objekta. Te noći su provalnici palili vatru na platou ispred kapele ispraćaja unutar samoga groblja, te za to koristili svijeće i svijećnjake, koje su otuđili s obližnjih grobova.

Slučaj ovoga vandalskoga čina prijavljen je policijskoj stanici Tuzla, te su službenici policije načinili uviđaj i potraga za počiniteljima traje.

Drugi čin ovoga vandalskoga djela je, ističu u Odboru, iznenadio i zabrinuo stanovnike naselja Kosci i Tetima, koji svoje umrle pokapaju na ovome groblju. Naime, u noći 22. na 23. januar, unutar samog groblja, polupani su svijećnjaci, nosači cvijeća, kipovi i druge stvari koje su bile na pojedinim grobovima. Najmorbidniji čin je, navode, otvaranje nekoliko grobnica, čime su oskrnavljena mjesta posljednjega prebivališta sugrađana.

– Osuđujemo ovaj čin i apeliramo na nadležne instutucije, MUP TK, da istraži i otkrije počinitelje ovoga vandalskoga skrnavljenja grobova naših sugrađana na katoličkom groblju ‘Veresika’ te pozivamo cjelokupnu javnost, političke i pravosudne instutucije da, koliko je to u njihovoj moći, učine sve da se ovakva nedjela više ne ponavljaju. Naime, sličnih skrnavljenja grobova na ovoj lokaciji bilo je i ranije, a počinici nisu procesuirani. Iz toga razloga građani ovih tuzlanskih naselja su zabrinuti i iznenađeni nebrigom nadležnih institucija – navodi se u saopćenju OMS Tuzla

OMS Tuzla koji okuplja vjerske zajednice grada Tuzle u projektu međureligijskoga dijaloga i pomirenja, također poziva javnost da se ogradi od političke ili neke druge vrste manipulacije ovim gnusnim činom.

Također, pozivaju sve građane Grada Tuzle i sve ljude dobre volje da rade na stvaranju kulture međusobnoga poštivanja religijskih i drugih razlika, te da afirmiraju kulturu dijaloga i dostojanstveno ophođenje prema mjestima na kojima počivaju građani.


Custom Text
AS Tad

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2020 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh