fejm.ba

TK

Oštre poruke GIKIL-u i Ministarstvu okoliša Federacije BiH iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona

Piše: Maja Nikolić

Tužilaštvo  Tuzlanskog kantona nastavlja sprovoditi istragu o ekološkoj katastrofi, koja se dogodila prije nekoliko dana, kada su povrijeđena tri radnika, od kojih je jedan i dalje u komi.

Danas je u ovoj instituciji rečeno da je GIKIL jedan od najvećih zagađivača u Tuzlanskom kantonu, te da već godinu i pol dana radi bez  obnovljene okolišne dozvole. Iznesena je činjenica i da radnici rade sa opremom starom više od trideset godina. Ono što je posebno ostalo upečatljivo je priznanje glavnog kantonalnog  tužioca Tomislava Ljubića, da radnici u GIKIL-u rade  bez minimuma zaštitne opreme.

Glavni tužilac Tomislav Ljubić rekao je novinarima i da su se njihovi istražni organi s terena vratili promukli zbog udisanja iznimno visoke koncentracije amonijaka i drugih štetnih supstanci.

Također, utvrdio je da se posljedica teških ozljeda radnika mogla predvidjeti.

“Povreda tri radnika je posljedica nečinjenja određenih koraka, da bi se ovako nešto izbjeglo. Naša istraga ne prestaje i idemo dalje da utvrdimo odgovornost. Mi smo vam zato dostavili snimke i vidjet ćete na sta to liči. Radimo i istragu o privrednom kriminalu i korupciji u GIKIL-u”, rekao je Ljubić, te pozvao javnost da sama utvrdi posljedice neprovođenja zakona.

„Raspitajte se koliki je godišnji prihod GIKIL-a. Vidjet ćete da se radi o milijardama maraka. Pogledajte i koliko su uložili i koje posljedice nastupaju. Na ovom području živi pola miliona ljudi. Ne postoji tih hiljadu zaposenih koji mogu da budu opravdanje da se truje pola milona građana. Naši ljudi iz Tužilaštva su otišli tamo po nalogu suda. To je bilo strašno. To je kao druga planeta“, rekao je Ljubić.

Naglasio je i da je GIKIL  veoma lako  dobio okolišnu  dozvolu 2009. godine jer je iz ove tvornice obećano da će uložiti sredstva u ekologiju. Međutim GIKIL to nije učinio i već godinu i pol dana radi bez obnovljene okolišne dozvole.

„Stručno tijelo koje je formiralo federalno Ministarstvo okoliša reklo je, da ne postoji niti jedan uvjet da GIKIL dobije okolišnu dozvolu. Međutim, Ministarstvo tu dozvolu ne izdaje, odnosno zabranu. A znate šta to znači? To znači da GIKIL i dalje radi po staroj dozvoli”, rekao je Ljubić.

Tužiteljica Jasmina Mujezinović tokom press konferencije izrazila je razočaranje onim sto je uvidjela.

„Radnici rade s minimumom ili bez zaštitne opreme. Taj katran možete vidjeti na svakom koraku. Sve je nezaštićeno i dosta zapušteno. U cijelom kompleksu je veoma jak miris svih supstanci, koje smo kasnije zatekli u rijeci Spreči.

Iako je to izljevanje katrana bilo u petak ( 03. augusta ) i danas možete to sve vidjeti i osjetiti“, rekla je tužiteljica Mujezinović.

Ostalo je otvoreno pitanje kako je GIKIL dobio vodnu dozvolu od Agencije za vodno područje sliva rijeke Save.

„Ova dozvola važi do početka 2019.godine. I prethodna dozvola je podrazumjevala ulaganja, ali svako mjerenje vode je pokazalo prekogranične vrijednosti. Međutim, iz nekog razloga ova odluka je produžena. Naglašavam tu je odluku dala Agencija. Što se tiče Ministarstva okoliša oni još nisu donijeli okolinsku dozvolu“, rekla je tužiteljica Mujezinović na koju se nadovezao glavni tužilac Ljubić:

„Ne može postojati niti jedna dozvola koja daje ovlaštenja GIKIL-u ili bilo kojoj drugoj tvornici da izgleda ovako ( vidljivo na fotografijama). Je li ovo voda? Ovo je tečnost koja je ušla u potok, potok u Spreču, Spreča u Bosnu, Bosna u Savu.“

Ovo je druga ekološka katastrofa u Lukavcu u posljednja tri mjeseca. Katran se izlio u rijeku Spreču, kojom se navodnjavaju najplodnija poljoprivredna zemljišta u Tuzlanskom kantonu.

Treba naglasiti da je GIKIL, kako nezvanično doznajemo, zatražio i izuzimanje iz istrage stručnjaka s Univerziteta u Tuzli profesora Abdela Đozića jer je javno objavio fotografije ekološke katastrofe.

Međutim Tužiteljstvo je danas te fotografije i snimke javno predočilo novinarima, odnosno javnosti.

Oštre poruke GIKIL-u i Ministarstvu okoliša Federacije BiH iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona

Oštre poruke GIKIL-u i Ministarstvu okoliša Federacije BiH iz Tužilaštva Tuzlanskog kantonaOpširnije na: https://fejm.ba/ostre-poruke-gikil-u-i-ministarstvu-okolisa-federacije-bih-iz-tuzilastva-tuzlanskog-kantona/

Gepostet von Fejm.ba am Dienstag, 7. August 2018

 

“Evo mi smo sada objavili fotografije nakon naše istrage. Neka građani sami zaključe o čemu se radi“, rekao je Tomislav Ljubić, glavni kantonalni tužilac novinarima, odnosno javnosti.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh