fejm.ba

TK

Osobe sa poteškoćama u razvoju na području TK imaju priliku za popravak zuba

Nakon troipogodišnje borbe oko 2.000 osoba za poteškoćama u razvoju u Tuzlanskog kantonaodnedavno imaju priliku za popravak zuba.

Direktorica Udruženja “Zemlja djece u BiH” Mirsada Bajramović kazala je da će se time poboljšati zdravlje te djece, kao i njihov kvalitet života te je dodala da dosadašnja iskustva pokazuju da je većina te djece do 24. godine, zbog neblagovremene stomatološke zaštite, potpuno ostajala bez zuba.

Stomatološke usluge osobama s poteškoćama u razvoju kod kojih postoji indikacija za tretman pod općom anestezijom vrše se na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla po principu boravka u dnevoj bolnici.

Načelnik Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla Edin Husarić kazao je da postoji dnevna bolnica za takve pacijente, gdje i nakon intervencije, prate njegovo stanje te ga otpuste kući nakon što se steknu uvjeti.

Do sada je na Klinici za dječije bolesti urađeno šest zahvata. Iskustva su i više nego pozitivna, ističe dr. Huharić.

Do sada su po ovu uslugu roditelji i djeca putovali do Mostara, Sarajeva i Banja Luke što je bilo izuzetno komplicirano za sve.

Postupak odobravanja ove zdravstvene usluge pokreće se podnošenjem zahtjeva Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. Uz zahtjev se prilaže nalaz i mišljenje doktora stomatologije o utvrđenoj medicinskoj indikaciji u skladu s Procedurom za odobravanje ove zdravstvene usluge.

Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za ove namjene u 2019. godini osigurao je 15.000 KM.


Custom Text
Lafat Komerc

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

© 2019 Agencija za multimediju "FEJM". Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Na vrh