fejm.ba

Lifestyle

Osnovna pravila poslovnog oblačenja za žene

Tri su osnovna pravila za poslovno oblačenje:

– nosite odjeću koja vam odgovara (ne suviše usko, ne suviše široko i ne suviše kratko);

– ne nosite iznošenu odjeću;

– obucite se u skladu s položajem i odgovornostima.

Možemo vam dati dvije jednostavne preporuke: ako niste sigurne šta obući, bolje formalno nego ležerno, te ne miješajte formalno i ležerno. Odjeća utjeće na četiri dimenzije dojma: kredibilitet (stručnost), sipmatiju, privlačnost, nadmoć. Ako zadovoljite ove četiri dimenzije, možete se slobodno staviti na listu uspješnih poslovnih žena.

U neverbalnoj komunikaciji (govor tijela) vizuelni dio čini 55%, glasovna izražajnost – vokalni dio čini 38%, sadržaj govora- verbalni dio sedam posto. Iz navedenog se vidi koliko je važan vizualni dio. Kao što vidimo, sam sadržaj u komunikaciji zanemariv je u odnosu na neverbalni govor.

Šta čini 55 posto komunikacije? Čine ga tijelo i pokreti. U to spadaju opći izgled (urednost, frizura i osobna higijena), nakit (ne nosite puno nakita, ništa zveckavo ni blještavo), izraz lica (uvijek se smiješite, uvježbajte profisionalan osmjeh), držanje (uvijek se držite uspravno, nemojte biti ukočene, krećite se lagano i odmjereno), geste (neka vam uvijek budu prirodne i otvorene sa što manje gestikuliranja i mahanja), te kontakt očima (uvijek gledajte u oči svoga sagovornika).

Šta čini 38 posto komunikacije? Čine ga glas i izražavanje. U to spadaju način izražavanja (izražavajte se književnim jezikom, izbjegavajte sleng i poštapalice), boja glasa (nemojte vikati, nemojte “kreštati”, uvijek govorite za ton niže od visine vašeg glasa, na taj način će te postići da vas ljudi pažljivije slušaju. Neka vam glas bude mekan, topao i lepršav: pazite na tempo (ne govorite prebrzo niti prepolako) i koristite redovito pauze u razgovoru.

Šta čini sedam posto komunikacije? Čini ga sadržaj i to: argumentacija (uvijek razgovarajte argumentirajući činjenice), uključivanje sugovornika (nemojte voditi monologe, nastojte da se i vaši sugovornici uključe u razgovor), koristite umjerenu dozu humora u vašoj komunikaciju, to će vam dati crtu šarmantnosti. Ako usvojite gore navedene vještine, na sebe i svoje vrijednosti gledat ćete drugačije.

Upamtite: vaša pojava je vaše ogledalo. Sve što kažete, sve što občete i sve što radite oblikuje cjelovitu sliku o vama. Uvijek izgledajte profesionalno!

Savjeti:

– nemojte kupovati jeftinu odjeću
– nemojte izgledati neuredno
– nemojte nositi ekstravagantnu odjeću
– pazite na kombinaciju odjeće i boja
– izbacite iz kolekcije nakita jeftinu bižuteriju
– odjeća neka bude u skladu sa vašim godinama
– pazite na ličnu higijenu
– vaše ruke su vaša lična karta – lak za nokte uredan; nokti uredni
– uvijek imajte opranu kosu i urednu frizuru
– naglašenom dekolteu nije mjesto u uredu, svoje ženske atribute nemojte naglašavati

Upamtite: da biste profesionalno uspjeli, izgledajte uspješno svaki dan! Nikada nećete imati priliku popraviti utjecaj prvog dojma.


BH Telecom
Na vrh